SHARE

Члан Тима за истраживање ратних злочина Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) Радован Пејић изјавио је данас Срни да са пуном моралном и материјалном одговорношћу може рећи да МУП Српске, односно Тим за истраживање ратних злочина поступа у складу са позитивним законским прописима БиХ. “Извршавамо све наредбе и захтјеве Тужилаштва и Суда БиХ, надлежних окружних и кантоналних судова и тужилаштава”, поручио је Пејић и категорично одбацио тврдње Дамира Арнаута, савјетник за правна питања предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића, да су он и Симо Тушевљак заштићеном свједоку у предмету захтјева Србије за изручење члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића пред лондонским судом нудили посао у МУП-у уколико свједочи у корист Београд.

Пејић је нагласио да ни он, као инспектор, ни Тушевљак, као координатор у Тиму за истраживање ратних злочина у МУП РС никада нису врбовали нити утицали на свједоке који дају изјаве у тужилаштвима у БиХ.

“Не знам о којем је конкретно заштићеном свједоку ријеч, али тврдим да ни Тушевљак ни ја ни на једног, па ни на заштићене свједоке нисмо утицали”, категоричан је Пејић.

Он је објаснио да о томе да ли ће неко бити заштићени свједок или не не одлучује МУП РС, него одлучују судови на приједлог надлежних тужилаштава.

Тим, у свим случајевима када га свједоци обавијесте да су узнемиравани од одбрана или оштећених или пријављених лица, каже Пејић, о томе одмах обавјештава Тужилаштво БиХ које је у складу са законом надлежно да предузима даље мјере и активности.

Пејић је захвалио свим грађанима БиХ који се добровољно јаве Тиму и доставе битне податке о томе шта су и гдје и кад видјели, нарочито кад је ријеч о ратним злочинима.

Арнаут је на данашњој конференцији за новинаре, одржаној у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву, данас оптужио и МУП РС да дјелује, како је рекао, као агент стране државе и ради на нелегалан начин, те да се служи корумпираним методама и притиском.

Он тврди да се у документацији коју је србијанска страна доставила суду у Лондону налази и свједочење тог лица које је означено као заштићени свједок “А”, а које је навело да је Арнаут од њега тражио да одустане од тог исказа. “Ја сам о овоме усмено свједочио пред судом у Лондону и побио сам то његово свједочење, што је суд и прихватио”, тврди Арнаут.

На питање како зна да наведено лице и њему није дало погрешне информације како би стекао неку корист, Арнаут је рекао да не може бити сигуран да је то лице рекло истину.

SHARE

Оставите одговор