Naslovna Vijesti Misterija rešena: Starija je kokoška!

Misterija rešena: Starija je kokoška!

0

Prastara filozofska i naučna misterija „šta je starije – kokoška ili jaje?“ konačno je rešena! Tim naučnika sa Univerziteta Šefild i Vorvik je na osnovu proteina OC-17 koji se može naći samo u jajnicima kokošaka, utvrdio da jaje nije moglo nastati a da prethodno nije „prošlo“ kroz kokošku. Dakle, koka mora biti starija!

Engleski naučnici tvrde da su otkrili rešenje večite zagonetke koja je mučila najveće umove sveta još od nastanka civilizacije – „šta je starije – kokoška ili jaje?“.

Kokoška je starija pošto je, kako su stručnjaci saopštili, za formiranje ljuske jajeta neophodan protein koji se nalazi isključivo u jajnicima kokoške, objavio je list Dejli mejl.

Jaje može da nastane samo ukoliko se nalazilo u organizmu kokoške i zato su one nastale prve, kažu naučnici.

Protein pod nazivom ovokledidin-17 (OC-17) ubrzava stvaranje ljuske jajeta koja je neophodna kako bi zaštitila žumance i pile koje se u njemu razvija.

Naučnici sa engleskih Univerziteta Šefild i Vorvik koristili su superkompjuter kako bi „zumirali“ i pratili stvaranje jajeta.

Edinburški kompjuter pod nazivom „HECToR“, pokazao je da OC-17 ima ključnu ulogu u kristalizaciji – ranoj fazi nastanka ljuske. Naime, protein pretvara kalcijum karbonat u kristale koji stvaraju ljusku.

Kristalizovanog kalcijum karbonata ima u velikom broju kostiju i školjki, ali kokoške ga formiraju brže od bilo koje druge vrste – šest grama ljuske na svakih 24 sata.

„Dugo se verovalo da je jaje starije, ali sada imamo naučni dokaz da je prvo nastala kokoška“, rekao je dr Kolin Friman s Univerziteta Šefild.

„Za ovaj protein se znalo i ranije i povezivan je sa stvaranjem jajeta, ali praćenjem koje ne može biti bliže uspeli smo da ustanovimo kako kontroliše proces.“

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version