SHARE

Прастара филозофска и научна мистерија „шта је старије – кокошка или јаје?“ коначно је решена! Тим научника са Универзитета Шефилд и Ворвик је на основу протеина ОЦ-17 који се може наћи само у јајницима кокошака, утврдио да јаје није могло настати а да претходно није „прошло“ кроз кокошку. Дакле, кока мора бити старија!

Енглески научници тврде да су открили решење вечите загонетке која је мучила највеће умове света још од настанка цивилизације – „шта је старије – кокошка или јаје?”.

Кокошка је старија пошто је, како су стручњаци саопштили, за формирање љуске јајета неопходан протеин који се налази искључиво у јајницима кокошке, објавио је лист Дејли мејл.

Јаје може да настане само уколико се налазило у организму кокошке и зато су оне настале прве, кажу научници.

Протеин под називом овокледидин-17 (OC-17) убрзава стварање љуске јајета која је неопходна како би заштитила жуманце и пиле које се у њему развија.

Научници са енглеских Универзитета Шефилд и Ворвик користили су суперкомпјутер како би „зумирали” и пратили стварање јајета.

Единбуршки компјутер под називом „ХЕЦТоР”, показао је да ОЦ-17 има кључну улогу у кристализацији – раној фази настанка љуске. Наиме, протеин претвара калцијум карбонат у кристале који стварају љуску.

Кристализованог калцијум карбоната има у великом броју костију и шкољки, али кокошке га формирају брже од било које друге врсте – шест грама љуске на сваких 24 сата.

„Дуго се веровало да је јаје старије, али сада имамо научни доказ да је прво настала кокошка”, рекао је др Колин Фриман с Универзитета Шефилд.

„За овај протеин се знало и раније и повезиван је са стварањем јајета, али праћењем које не може бити ближе успели смо да установимо како контролише процес.”

SHARE

Оставите одговор