Međunarodni sud pravde (MSP), glavni sudski organ Ujedinjenih nacija (UN), saopštio je danas da će savetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova izneti na javnoj sednici u četvrtak 22. jula.Savetodavno mišljenje suda saopštiće predsednik Suda Hisaši Ovada, a sednica će biti emitovana, u celosti, uživo putem vebsajta MSP-a (www.icj-cij.org) sa početkom u tri sata po lokalnom vremenu na dva zvanična jezika MSP – francuskom i engleskom, navodi se u saopštenju za štampu suda u Hagu.

Pitanje Kosova i Metohije dospelo je pred sud u Hagu na zahtev Srbije, a posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u oktobru 2008. godine.

Rasprava pred sudom u Hagu počela je 1. decembra prošle godine, a tokom devet dana svoje mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova iznelo je 29 delegacija.

Ocenu da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pored Srbije, iznele su Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Kipar, Argentina, Brazil, Vijetnam, Bolivija, Venecuela, Azerbejdžan i Belorusija.

Suprotan stav su, uz predstavnike Kosova, imale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Austrija, Norveška, Danska, Finska, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Jordan i Saudijska Arabija.

Nakon sednice 22. jula biće izdato saopštenje za štampu, kratak sadržaj savetodavnog mišljenja i čitav tekst savetodavnog mišljenja, a ista dokumenta biće dostupna i putem vebsajta Suda.

Ostavi poruku