Међународни суд правде (МСП), главни судски орган Уједињених нација (УН), саопштио је данас да ће саветодавно мишљење о легалности једностраног проглашења независности Косова изнети на јавној седници у четвртак 22. јула.Саветодавно мишљење суда саопштиће председник Суда Хисаши Овада, а седница ће бити емитована, у целости, уживо путем вебсајта МСП-а (www.ицј-циј.орг) са почетком у три сата по локалном времену на два званична језика МСП – француском и енглеском, наводи се у саопштењу за штампу суда у Хагу.

Питање Косова и Метохије доспело је пред суд у Хагу на захтев Србије, а после одлуке Генералне скупштине Уједињених нација у октобру 2008. године.

Расправа пред судом у Хагу почела је 1. децембра прошле године, а током девет дана своје мишљење о легалности самопроглашене независности Косова изнело је 29 делегација.

Оцену да је проглашење независности Косова у супротности са међународним правом, поред Србије, изнеле су Кина, Русија, Шпанија, Румунија, Кипар, Аргентина, Бразил, Вијетнам, Боливија, Венецуела, Азербејџан и Белорусија.

Супротан став су, уз представнике Косова, имале су САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Холандија, Аустрија, Норвешка, Данска, Финска, Бугарска, Хрватска, Албанија, Јордан и Саудијска Арабија.

Након седнице 22. јула биће издато саопштење за штампу, кратак садржај саветодавног мишљења и читав текст саветодавног мишљења, а иста документа биће доступна и путем вебсајта Суда.

Ostavi poruku