Насловна Босна и Херцеговина Милетић: Знамо мотиве напада у Бугојну

Милетић: Знамо мотиве напада у Бугојну

0

Директор Федералне управе полиције /ФУП/ Златко Милетић изјавио је да је полиција утврдила мотиве терористичког напада у Бугојну, али да их још не може открити због истраге која се проводи у Тужилаштву БиХ.

Говорећи о крим-обавјештајним подацима која полиција сакупља, он је навео да постоји одређени број категорисаних лица која представљају потенцијалну опасност да могу починити кривична дјела у вези са тероризмом.

„Ријеч је о релативно великом броју лица. Припадају различитим вјерским радикалним правцима, а у односу на протеклу годину, када их је било регистровано више од 500, тај број се повећао“ – рекао је Милетић за данашњи „Дневни аваз“.

Према његовим ријечима, с обзиром на структуру те групе из прошле и претходних година, интересантно је да је број странаца афро-азијског поријекла знатно опао и износи три до четири одсто.

„Овдје је првенствено ријеч о грађанима БиХ, локалном становништву и управо то је велики проблем. Велики број њих, можда чак и више од 90 одсто, долази из социјално угрожених категорија становништва. Могу рећи да су те групе на које они усмјеравају интерес, углавном дјеца или малољетна лица“ – истакао је Милетић ин додао да да у овом тренутку јавности не може да предочи конкретне доказе до којих је полиција дошла.

„Али, има ту веома ружних ствари да понекад за поједине од њих могу слободно рећи да су на граници разума“ – навео је он.

Милетић сматра да у БиХ не постоје довољно искориштени механизми да се та лица контролишу.

„Капацитете које по том основу имамо тренутно у БиХ нису довољни. Не можемо то урадити са аспекта кадровских капацитета. Тренутно ФУП недостаје 23 одсто полицијских службеника, односно око 250. Влада Федерације БиХ је у финансијским тешкоћама и нисмо због тога ни тражили да буде попуњен читав тај број, већ нешто више од једне трећине. Да бисмо то урадили, нама под хитно треба око 860.000 КМ за њихове плате. Добио сам акт министра да се тај наш захтјев одбија, јер неће бити трансфера тих средстава“ – нагласио је Милетић.

Према његовим ријечима, операције праћења потенцијалних терористичких група су веома скупе, поготово ако је ријеч о већој групи.         „Ти трошкови знају порасти на неколико стотина хиљада КМ по једном предмету. Неко мора да обезбједи тај новац“ – констатовао је Милетић.

Он сматра да је у БиХ највећи проблем за рјешавање терористичких пријетњи политичка воља. „Без ње нема рјешавања овог проблема. Одговорност се углавном пребацује са једних на друге“ – тврди Милетић.

Говорећи о улози међународне заједнице у БиХ у свему томе, Милетић је рекао да има осјећај да понекад међународна заједница, иако је то могла, није хтјела од овог простора да направи нормалну државу.

„Када сам говорио о појединим лицима из међународне заједнице, врло лако је изанализирати како су поједине групе дошле у БиХ и поред свих забрана које су постојале. Којим су каналима овдје убачени, шта им је био политички циљ, како су остали ту, ко их је збрињавао, која су права имали итд.“ – појаснио је Милетић.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version