Ekspert za terorizam Domagoj Margetić tvrdi da postoji povezanost sarajevske političke elite s međunarodnim terorizmom, te ocjenjuje da se ta ista elita, koja je izrasla na finansijskoj i obavještajnoj logistici međunarodne terorističke mreže, ne može u isto vrijeme i boriti protiv tog zla.

Međutim, istakao je Margetić, ukoliko se u BiH ozbiljno pristupi borbi protiv terorizma potrebno je prvenstveno treba osposobiti kadrove, ali i razmišljati o formiranju posebne antiterorističke agencije kakve postoje u nekim zapadnim državama članicama Međunarodne antiterorističke koalicije.

„Bilo bi izuzetno loše dati policijska ovlaštenja Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, jer bi to bilo mimo uobičajenih standarda s obzirom da se na zapadu ne odobrava miješanje obavještajnih i bezbjednosnih agencija s policijskim“, objasnio je Margetić u izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, treba stvoriti i takav zakonodavni okvir koji će ubrzati hapšenja i deportacije lica povezanih s terorizmom tako da ta procedura ne bude duža od sedam radnih dana, jer je riječ o posebnoj ugroženosti nacionalne, ali i regionalne i međunarodne bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, u borbi protiv terorizma političko Sarajevo prvo treba da pokaže ozbiljnost tako što će s odgovornih mjesta maknuti ljude poput ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića i šefa OBA Almira Džuvu, jer institucije sa takvim funkcionerima na čelu nisu sposobne za tu borbu.

On je ocijenio da Džuvo i Ahmetović priznanjem da u BiH postoje lica koja predstavljaju potencijalnu terorističku opasnost samo pokušavaju izbjeći političku i možda ličnu krivičnu odgovornost za događaj u Bugojnu, jer su znali za planove terorističkih akcija, a nisu preduzeli ništa kako bi ih spriječili.

„Sada, kada više ne mogu skrivati da u BiH postoji ozbiljna opasnost od međunarodnog terorizma, oni žele postati oni koji bi bili nosioci neke tobožnje borbe protiv terorizma“, smatra Margetić.

On očekuje da će međunarodna zajednica veoma brzo izvršiti ozbiljan pritisak za odlazak Džuve i Ahmetovića, jer postoji mogućnost da njihovom smjenom Brisel uslovi BiH za dobijanje bezviznog režima.

Margetić je istakao i da članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću i funkcioneru SDA Bakiru Izetbegoviću treba da budu zabranjeni javni i politički rad što bi bio jasan znak da u Sarajevu postoji politička volja za borbu protiv terorizma.

„To su dvojica najodgovornijih ljudi za dovođenje terorista u BiH. Njih dvojica su bili glavna logistička politička dijagonala međunarodnog terorizma u BiH“, objašnjava Margetić.

Ekspertski tim za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala posljednje dvije i po godine upozoravao je na opasnost od terorističkog djelovanja u BiH javno predstavljajući svoja istraživanja, brojne dokumente, dokaze, analize i bezbjednosne procjene. Zbog toga su se, kako kaže Margetić, našli na udaru institucija u BiH.

Govoreći o tome ko predstavlja problem u BiH – vehabije ili lica afroazijskog porijekla, Margetić kaže da svi oni čine dio terorističke infrastrukture i da u bezbjednosnom smislu predstavljaju jednaku opasnost, te da u tom slučaju ne treba potcjenjivati ni jedne ni druge.

On je izrazio zadovoljstvo što su priznanjem institucija BiH da ovdje ipak postoji opasnost od terorizma potvrdile sve što su do sada predočili članovi Ekspertskog tima.

Džuvo je na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH rekao da u BiH vreba opasnost od oko 3.000 potencijalnih terorista koji se već nekoliko godina nalaze u policijskim registrima.

Ostavi poruku