Експерт за тероризам Домагој Маргетић тврди да постоји повезаност сарајевске политичке елите с међународним тероризмом, те оцјењује да се та иста елита, која је израсла на финансијској и обавјештајној логистици међународне терористичке мреже, не може у исто вријеме и борити против тог зла.

Међутим, истакао је Маргетић, уколико се у БиХ озбиљно приступи борби против тероризма потребно је првенствено треба оспособити кадрове, али и размишљати о формирању посебне антитерористичке агенције какве постоје у неким западним државама чланицама Међународне антитерористичке коалиције.

„Било би изузетно лоше дати полицијска овлаштења Обавјештајно-безбједносној агенцији, јер би то било мимо уобичајених стандарда с обзиром да се на западу не одобрава мијешање обавјештајних и безбједносних агенција с полицијским“, објаснио је Маргетић у изјави Срни.

Према његовим ријечима, треба створити и такав законодавни оквир који ће убрзати хапшења и депортације лица повезаних с тероризмом тако да та процедура не буде дужа од седам радних дана, јер је ријеч о посебној угрожености националне, али и регионалне и међународне безбједности.

Према његовим ријечима, у борби против тероризма политичко Сарајево прво треба да покаже озбиљност тако што ће с одговорних мјеста макнути људе попут министра безбједности БиХ Садика Ахметовића и шефа ОБА Алмира Џуву, јер институције са таквим функционерима на челу нису способне за ту борбу.

Он је оцијенио да Џуво и Ахметовић признањем да у БиХ постоје лица која представљају потенцијалну терористичку опасност само покушавају избјећи политичку и можда личну кривичну одговорност за догађај у Бугојну, јер су знали за планове терористичких акција, а нису предузели ништа како би их спријечили.

„Сада, када више не могу скривати да у БиХ постоји озбиљна опасност од међународног тероризма, они желе постати они који би били носиоци неке тобожње борбе против тероризма“, сматра Маргетић.

Он очекује да ће међународна заједница веома брзо извршити озбиљан притисак за одлазак Џуве и Ахметовића, јер постоји могућност да њиховом смјеном Брисел услови БиХ за добијање безвизног режима.

Маргетић је истакао и да члану Предсједништва БиХ Харису Силајџићу и функционеру СДА Бакиру Изетбеговићу треба да буду забрањени јавни и политички рад што би био јасан знак да у Сарајеву постоји политичка воља за борбу против тероризма.

„То су двојица најодговорнијих људи за довођење терориста у БиХ. Њих двојица су били главна логистичка политичка дијагонала међународног тероризма у БиХ“, објашњава Маргетић.

Експертски тим за борбу против тероризма и организованог криминала посљедње двије и по године упозоравао је на опасност од терористичког дјеловања у БиХ јавно представљајући своја истраживања, бројне документе, доказе, анализе и безбједносне процјене. Због тога су се, како каже Маргетић, нашли на удару институција у БиХ.

Говорећи о томе ко представља проблем у БиХ – вехабије или лица афроазијског поријекла, Маргетић каже да сви они чине дио терористичке инфраструктуре и да у безбједносном смислу представљају једнаку опасност, те да у том случају не треба потцјењивати ни једне ни друге.

Он је изразио задовољство што су признањем институција БиХ да овдје ипак постоји опасност од тероризма потврдиле све што су до сада предочили чланови Експертског тима.

Џуво је на сједници Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ рекао да у БиХ вреба опасност од око 3.000 потенцијалних терориста који се већ неколико година налазе у полицијским регистрима.

Ostavi poruku