SHARE

Министар финансија Републике Српске (РС) Александар Џомбић рекао данас да ниједна финансијска институција не може бити ослобођена одговорности уколико је било фалсификовања докумената или других превара приликом подизања кредита, те да не треба одустајати од категорије јемства.

Џомбић је рекао у току расправе у Народној скупштини РС о извјештајима о стању у банкарском систему да, уколико је било фалсификовања докумената или других превара приликом подизања кредита, то мора бити санкционисано и процесуирано.

“Молим вас да због таквих појединачних случајева не одустајемо од категорије јемства јер ће то довести до одређених проблема. Ако би сада ослободили јемце њихових обавеза, десило би се да би банке имале додатне резервације на свој портфељ, да би тај портфељ пао, да би те банке ушле у губитке и да би престале давати кредите оним клијентима који то заслужују”, рекао је Џомбић.

Он је нагласио да је кључно питање ко је преварио жиранте – онај ко је дигао кредит или банка?

Перица Бундало из ПДП-а предложио је да парламент РС усвоји закључак којим се задужује Влада РС да покрене измјене Закона о извршном поступку и Закона о облигационим односима у дијелу супстидијарног јемства.

Бундало је рекао да измјене Закона о извршном поступку треба да се односе на то да се од дужника тражи измирење обавеза док има средства и имовину, а преостали дио потраживања може покренути према судужнику и јемцу.

Посланик ДНС-а Споменка Стевановић питала како је могуће да се, упркос постојању централне евиденције комитената, лицима која су већ презадужена одобравају нови кредити и шта Агенција за банкарство РС намјерава урадити да заштити преварене жиранте уз учешће службеника банака и микрокредитних организација.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да Агенција за банкарство РС није адекватно реаговала у случајевима када су банке за кредите који су у току незаконите мијењале каматне стопе.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да се измјенама законске регулативе што прије мора стати у крај преварама и малверзацијама приликом дизања кредита.

У име Клуба посланика СДС-а он је предложио неколико закључака у којим се тражи да Агенција за банкарство анализира наплате потраживања од жираната, да Влада направи измјене законске регулативе, а потом о томе доставе извјештај Народној скупштини РС.

Посланик СДП БиХ Мехмед Копић рекао је да би посланици требали бити сложни када је у питању доношење прописа којима би се стало у крај преварама приликом дизања кредита и подржати закључке у којима се то тражи.

Посланик СНСД-а Перица Рајчевић рекао је да не треба мијешати тржиште и социјалну политику јер још нико у тој комбинацији није постигао успјех, та нагласио да је и богата Америка спашавала банке, а не дужнике.

“Ако се ваши жиранти, пријатељи, кумови, рођаци ослободе обавезе враћања кредита ако ви не враћате, зашто би ви враћали исти. То би у пракси значило и да у року од десет дана не би имали банака ни финансијског сектора”, рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да питање жираната треба рјешавати пажљиво, водећи рачуна да је одређен број жираната својом вољом по важећим законским прописима пристао да враћа дуг умјесто неког другог у случају да тај исти не враћа кредит.

У Народној скупштини РС у току је разматрање Информације о приватизацији државног капитала у Акционарском друштву Нови рудник мрког угља “Миљевина” код Фоче.

SHARE

Оставите одговор