Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић оцијенио је да образложење амандмана које су поднијели делегати Клуба Бошњака у вези са Законом о попису становништва, домаћинстава и станова у 2011. години у РС излази из оквира надлежности Вијећа народа РС.

„Вијеће народа РС формирано је ради заштите виталног националног интереса. Устав дефинише шта је то заштита виталног националног интереса. Бошњачки делегати су оцијенили да предложени закон представља акт за који не постоји основа у Уставу РС, значи они су ушли у оцјену нечега што није надлежност Вијећа“, прецизриаро је Радојичић.

Радојичић         је новинарима послије сједнице Заједничке комисије Скупштине и Вијећа народа РС, на којој није постигнута сагласност у вези овог закона, рекао да је предложио да се амандмани усагласе у дијелу у којем је то прихватљиво, додавши да Клуб Бошњака није прихватио никакво усаглашавање.

Он сматра да је штета што се овај закона посматра само кроз причу о заступљености у инситуцијама, иако овај акт представља нешто далеко шире.

„Код нас је у јавним иступима и полемикама попис сведен само на питање структура власти. Без пописа становништва не можете са солидном основом планирати ниједну стратегију развоја“, навео је Радојичић.

Он је додао да би непровођење пописа значило и заустављање пута БиХ према ЕУ на неодређено вријеме, јер се не може даље ићи од Споразума о стабилизацији и придруживању, па чак и њега угрозити, уколико нема пописа.

Ostavi poruku