Naslovna Vijesti Za zločine iz 1999. uhapšen Fahredin Gaši

Za zločine iz 1999. uhapšen Fahredin Gaši

0

Pripadnici Euleksa jutros su u Prištini uhapsili Fahredina Gašija, u okviru istrage za počinjene ratne zločine u junu 1999. godine, prenose prištinski mediji.Gaši je prvi uhapšeni u slučaju Nazima Blace, koji je u svojstvu egzekutora, javno govorio o političkim ubistvima na Kosovu nakon rata.         Euleks je naveo u saopštenju da je uhapšeni iz Lipljana i da je u toku pretres njegove kuće.

Istragu sprovodi Euleksova policija pod nadzorom kancelarije specijalnog tužioca Kosova.

„Slučaj Blaca“ pokrenut je posle javnog istupa Nazima Blace, koji se predstavio kao član egzekutorske grupe tajne Obavještajne službe Kosova koja je, poslije sukoba, prema njegovom iskazu, činila politička ubistva po nalogu vrha Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija.         Blaca je u kućnom pritvoru od javnog iskaza.

Mediji navode da je uhapšen i politički savjetnik u Ministarstvu zdravlja Kosova Iljir Toljaj, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i sticanje nezakonite imovinske koristi. Toljaj je u vrijeme ministra Aljuša Gašija bio stalni sekretar Ministarstva zdravlja, a promijenom ministra postavljen je za savjetnika.

Na čelu tog Ministarstva je Bujar Bukoši, zvaničnik Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Toljaj je, prema navodima iz Euleksa, uhapšen u okviru krivične istrage utaje poreza.

Obavljeni su pretresi na tri lokacije u Prištini, uključujući i kancelariju Univerzitetske klinike.

Pretrese je odobrio Euleksov pretpretresni sudija, a istragu sprovodi Euleksova policija pod nadzorom kancelarije Specijalnog tužioca Kosova.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version