Припадници Еулекса јутрос су у Приштини ухапсили Фахредина Гашија, у оквиру истраге за почињене ратне злочине у јуну 1999. године, преносе приштински медији.Гаши је први ухапшени у случају Назима Блаце, који је у својству егзекутора, јавно говорио о политичким убиствима на Косову након рата.         Еулекс је навео у саопштењу да је ухапшени из Липљана и да је у току претрес његове куће.

Истрагу спроводи Еулексова полиција под надзором канцеларије специјалног тужиоца Косова.

„Случај Блаца“ покренут је после јавног иступа Назима Блаце, који се представио као члан егзекуторске групе тајне Обавјештајне службе Косова која је, послије сукоба, према његовом исказу, чинила политичка убиства по налогу врха Демократске партије Косова (ДПК) Хашима Тачија.         Блаца је у кућном притвору од јавног исказа.

Медији наводе да је ухапшен и политички савјетник у Министарству здравља Косова Иљир Тољај, који је осумњичен за злоупотребу службеног положаја и стицање незаконите имовинске користи. Тољај је у вријеме министра Аљуша Гашија био стални секретар Министарства здравља, а промијеном министра постављен је за савјетника.

На челу тог Министарства је Бујар Букоши, званичник Демократског савеза Косова (ДСК).

Тољај је, према наводима из Еулекса, ухапшен у оквиру кривичне истраге утаје пореза.

Обављени су претреси на три локације у Приштини, укључујући и канцеларију Универзитетске клинике.

Претресе је одобрио Еулексов претпретресни судија, а истрагу спроводи Еулексова полиција под надзором канцеларије Специјалног тужиоца Косова.

Ostavi poruku