Jedan od najraširenijih metoda selefija u privlačenju i vrbovanju novih sljedbenika jeste njihov angažman u „pružanju pomoći“ djeci i omladini, tako što im se isplaćuje mjesečna finansijska pomoć, sezonski im se poklanjaju knjige i drugi školski pribor, obuća i odjeća, te besplatni kursevi učenja stranih jezika, upozorava Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH.

„Mnogi roditelji su zbog teškog materijalnog položaja u kojem se nalaze primorani da prihvate takvu pomoć. Međutim, ona je uslovljena prihvatanjem islama na način kako ga selefije i praktikuju. Ozbiljan pristup suprotstavljanju širenju selefizma podrazumijeva u prvom redu suprostavljanje ovoj pojavi“, navodi se u prijedlogu mjera za borbu protiv terorizma, ekstremizma i radikalizmu, koji je sačinila OBA.

Jedan od najvažnijih stupova selefizma, upozorava OBA BiH, je finansiranje. „Uglavnom se radi o novcu iz inostranstva koji se u BiH transportuje po sistemu iz ruke u ruku, bez ikakvih potvrda i priznanica. U tom smislu treba intenzivirati aktivnosti nadležnih organa na temeljitoj kontroli na granici, a potom i u zemlji“, ističe se u prijedlogu mjera OBA BiH.

Prema njihovom mišljenju, pojava selefizma mogla bi unijeti međumuslimanski i međubošnjački razdor, ali i izazvati ozbiljne posljedice u smislu produbljivanja jaza između vjerskih i etničkih grupa u BiH, te dovesti u pitanje evropske integracije.

U prijedlogu mjera za borbu protiv terorizma navodi se da bi prvo trebalo zaustaviti širenje selefizma, u čemu bi „najznačajniju ulogu trebalo da ima Islamska zajednica u BiH“.

„Njen ugled među najvećim dijelom bosanskih muslimana je neupitan. Osim snažne afirmacije vrijednosti tradicionalnog bosanskog islama, aktivnije bi se trebalo opredijeliti i u smislu negacije uvoznih emisara i ideologija“, smatra OBA.

U dokumentu se ocjenjuje da bi bilo korisno da se pojača prisustvo predstavnika i imama Islamske zajednice u BiH u zemljama EU, SAD i Australiji, s obzirom na podatak koji ima OBA da je znatan broj muslimana u dijaspori zbog nedostatka izbora „primoran“ na prilazak selefijskim džematima, jer drugih često nema.

OBA smatra i da bi Islamska zajednica u BiH „trebalo transparentnije da se odredi prema svojim članovima koji koketiraju ili su u potpunosti prihvatili selefizam“.

Ostavi poruku