Народна скупштина Републике Српске (РС) почела је расправу о Нацрту закона о статусу државне имовине која се налази на територији Српске и под забраном је располагања, чијим одредбама је предвиђено да се имовина на територији ентитета сматра његовим власништвом. Образлажући овај нацрт закона у парламенту Српске, министар правде Џерад Селман рекао је да је на овај начин испоштован Дејтонски мировни споразум и међуентитетска линија која јасно разграничава територију између РС и Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, овај закон отвара могућност да Влада РС, у споразуму са Савјетом министара БиХ, имовину Српске да на коришћење без накнаде институцијама БиХ ради обављања послова из њихове надлежности.

Селман је додао да закон предвиђа и могућност да Влада РС може дио имовине пренијети на јединице локалне самоуправе, као и на јавне установе или предузећа чији је она оснивач.

Министар правде РС је подсјетио да је високи представник у првој половини 2005. године наметнуо три закона о привременој забрани располагања државном имовином на нивоу БиХ и оба ентитета. Овим законима, каже Селман, забрањено је располагање државном имовином, која је према Споразуму о питањима сукцесије припала БиХ, као и непокретна имовина, на којој је право располагања и управљања имала бивша Социјалистичка Република БиХ до 31.децембра 1991. године.

Влада РС утврдила је 24. јуна Нацрт закона о статусу државне имовине која се налази на територији Српске, а под забраном је располагања, који предвиђа да се имовина на територији Српске сматра њеним власништвом.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је најважнији дио нацрта закона уставни основ за његово доношење у одредби Устава РС која каже да „Република уређује и обезбјеђује својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине…“.

Он је нагласио да је и Дејтонским мировним споразумом дефинисано да се свака некретнина која се налази на територији једног ентитета припада том ентитету.

Посланик СДА Рамиз Салкић сматра да је овај закон антидејтонски и антиуставни, тврдећи да доношењем овог закона Влада РС жели изазвати додатне тензије и нетрпељивост и потпуно усложнити и онемогућити рјешавање овог питања на „цивилизован и демократски начин“.

Реплицирајући Салкићи, шеф посланичке групе Српске радикалне странке /СРС/ РС Миланко Михајлица рекао је да закон није антидејтонски и да и те како има уставни основ. Михајлица је нагласио да је Влада РС имала искрене намјере да би ово законско рјешење упутила на усвајање по хитном поступку, како би РС што прије ријешила питање имовине.

„За радикале је спорно то што члан шест закона дефинише да се имовина РС уступа заједничким институцијама на коришћење без накнаде“, истакао је Михајлица.

Ostavi poruku