Израелске власти дале су либијском броду који плови ка Гази са хуманитарним товаром ултиматим да до поноћи промијени курс или ће брод пресрести морнарица, саопштили су организатори мисије.„Израелске власти дале су нам рок до поноћи да промијенимо курс и скренемо ка египатској луци Ел Ариш. Запријетили су да ће у противном њихова морнарица пресрести брод“, изјавио је организатор Машалах Звеи.

Звеи, члан хуманитарне организације „Гадафи“, рекао је АФП-у путем сателитског телефона да је Израелцима поручено да ће њихов захтјев бити размотрен прије него што добију одговор.

Нови покушај пробијања израелске морнаричке блокаде Газе услиједио је шест седмица послије смртоносне акције израелских командоса на конвоју хуманитарних бродова, када је погинуло девет турских активиста.

„Израелци су ступили у контакт са нама и запријетили да ће њихови ратни бродови пресрести овај брод и отпратити га до израелске луке Ашдод, ако не промијенимо курс“, рекао је Звеи.

Израелски војни портпарол изјавио је да су „почеле припреме“ за спречавање проласка брода до палестинског Појаса Газе.

Брод „Амалтеа“, дужине 92 метра, кренуо је из једне грчке луке прије четири дана, а до територијалних вода Газе требало би да стигне сутра, наводи фондација „Гадафи“.

Ostavi poruku