Izraelske vlasti dale su libijskom brodu koji plovi ka Gazi sa humanitarnim tovarom ultimatim da do ponoći promijeni kurs ili će brod presresti mornarica, saopštili su organizatori misije.„Izraelske vlasti dale su nam rok do ponoći da promijenimo kurs i skrenemo ka egipatskoj luci El Ariš. Zaprijetili su da će u protivnom njihova mornarica presresti brod“, izjavio je organizator Mašalah Zvei.

Zvei, član humanitarne organizacije „Gadafi“, rekao je AFP-u putem satelitskog telefona da je Izraelcima poručeno da će njihov zahtjev biti razmotren prije nego što dobiju odgovor.

Novi pokušaj probijanja izraelske mornaričke blokade Gaze uslijedio je šest sedmica poslije smrtonosne akcije izraelskih komandosa na konvoju humanitarnih brodova, kada je poginulo devet turskih aktivista.

„Izraelci su stupili u kontakt sa nama i zaprijetili da će njihovi ratni brodovi presresti ovaj brod i otpratiti ga do izraelske luke Ašdod, ako ne promijenimo kurs“, rekao je Zvei.

Izraelski vojni portparol izjavio je da su „počele pripreme“ za sprečavanje prolaska broda do palestinskog Pojasa Gaze.

Brod „Amaltea“, dužine 92 metra, krenuo je iz jedne grčke luke prije četiri dana, a do teritorijalnih voda Gaze trebalo bi da stigne sutra, navodi fondacija „Gadafi“.

Ostavi poruku