Швајцарска пустила на слободу режисера Романа Поланског, одбацивши захтев САД за његово изручење. Приликом пуштања Поланског на слободу узети су у обзир национални интереси, саопштило швајцарско Министарство правде.

Швајцарска је данас пустила на слободу француско-пољског режисера Романа Поланског, одбацивши захтев САД за његово изручење под оптужбом за илегалне сексуалне односе које је пре више од 30 година имао са малолетницом.

Агенције су јавиле да је Министарство правде Швајцарске саопштило да су национални интереси узети у обзир приликом доношења одлуке о пуштању седамдесетшестогодишњег Поланског на слободу.

„Мере које су ограничавале његово кретање укинуте су“, додаје се у швајцарском саопштењу.

Режисер је ухапшен по америчкој потерници из 1978. године.

Својевремено је признао кривицу за незаконит сексуални однос, али је побегао из САД у Француску пре изрицања пресуде 1978. године.

Полански је 26. септембра 2009. године ухапшен по доласку у Цирих, где је на једном фестивалу требало да прими награду за животно дело.

Почетком децембра је пуштен уз кауцију од 4,5 милиона швајцарских франака и од тада је био у кућном притвору у својој вили у планинском месту Гштату.

Хапшење Романа Поланског осудиле су његове колеге и владе Француске и Пољске.

Роман Полански добио је Оскара 2003. године за филм „Пијаниста“.

Ostavi poruku