Švajcarska pustila na slobodu režisera Romana Polanskog, odbacivši zahtev SAD za njegovo izručenje. Prilikom puštanja Polanskog na slobodu uzeti su u obzir nacionalni interesi, saopštilo švajcarsko Ministarstvo pravde.

Švajcarska je danas pustila na slobodu francusko-poljskog režisera Romana Polanskog, odbacivši zahtev SAD za njegovo izručenje pod optužbom za ilegalne seksualne odnose koje je pre više od 30 godina imao sa maloletnicom.

Agencije su javile da je Ministarstvo pravde Švajcarske saopštilo da su nacionalni interesi uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o puštanju sedamdesetšestogodišnjeg Polanskog na slobodu.

„Mere koje su ograničavale njegovo kretanje ukinute su“, dodaje se u švajcarskom saopštenju.

Režiser je uhapšen po američkoj poternici iz 1978. godine.

Svojevremeno je priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre izricanja presude 1978. godine.

Polanski je 26. septembra 2009. godine uhapšen po dolasku u Cirih, gde je na jednom festivalu trebalo da primi nagradu za životno delo.

Početkom decembra je pušten uz kauciju od 4,5 miliona švajcarskih franaka i od tada je bio u kućnom pritvoru u svojoj vili u planinskom mestu Gštatu.

Hapšenje Romana Polanskog osudile su njegove kolege i vlade Francuske i Poljske.

Roman Polanski dobio je Oskara 2003. godine za film „Pijanista“.

Ostavi poruku