Држава Србија, а нарочито Посебно одељење Вишег суда за ратне злочине кадри су да бившем члану председништва БИХ омогуће фер суђење у Србији, јер су то у пракси већ показали, изјавио је данас државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

„Све изјаве које иду у правцу да у Србији не постоје услови за фер и правично суђење су чиста политизација случаја и онемогућавање да се ратни злочинци изведу пред лице правде“, изјавио је Хомен Тањугу.

Према његовим речима, суђење Ганићу у Београду би било организовано тако да на њему буду, поред адвоката одбране и свих сведока одбране који би сведочили у Ганићеву корист, и представници међународне заједнице.

„На тај начин би се доказало да Србија јесте кадра и способна на фер начин да суди“, напоменуо је државни секретар.

Он је поручио да би „Ганићу најбоље било да се појави пред лицем правде и да јавно докаже своју невиност, како то тврди, а не да измешта питање ратних злочина на поље политике“.

Хомен је подсетио да је Посебно одељење Вишег суда у Београду за ратне злочине у више наврата доказало да је итекако кадро да фер и поштено суди, и то не само учиониоцима кривичних дела који су друге националности, већ и учиниоцима нашег народа оптуженим да су починили злочине над другим народима, како у БиХ, тако и на Косову.

Србија је једна од држава која има најбоље и најстручније услове за суђења када су у питању ратни злочини, навео је Хомен и истако да је најбитније да се сви окривљени за ратне злочине надју пред лицем правде, укључујући и Ганића.

„У више наврата смо већ јавно рекли да је мање битно где ће се судити, да ли пред српским судом, судом у БиХ, или Међународним судом за бившу Југославију, али је суштина да буду изведени пред лице правде“,  нагласио је Хомен.

Новинар радија Слободна Европа Гордана Кнежевић, која је 1992. била заменик уредника сарајевског листа „Ослобођење“, и Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, сведочиле су данас пред Лондонским судом за екстрадиције да је захтев Србије за изручење Ганића политички мотивисан.

Оне сматрају да Београд жели да докаже да су Бошњаци, а не ЈНА, изазвали рат у БиХ, оцењујући да суђење Ганићу у Београду не би било фер и поштено, да би било политичких утицаја и да би се сведоци, посебно из БиХ, плашили да додју због страха да и сами не буду ухапшени, а да су медији у Србији већ прогласили да Ганића третирају као ратног злочинца.

Виши суд у Београду је 2008. године покренуо истрагу против Ганића због сумње да је учествовао у издавању наређења за напад на колону војника у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године.

Ганић је ухапшен почетком марта на лондонском аеродрому Хитроу и забрањено му је да напусти Британију до окончања процеса.

После одлуке лондонског суда, случај ће бити прослеђен британском министру унутрашњих послова који доноси одлуку о екстрадицији, али њу треба да потврди британски парламент.

Ostavi poruku