Država Srbija, a naročito Posebno odeljenje Višeg suda za ratne zločine kadri su da bivšem članu predsedništva BIH omoguće fer suđenje u Srbiji, jer su to u praksi već pokazali, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

„Sve izjave koje idu u pravcu da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i pravično suđenje su čista politizacija slučaja i onemogućavanje da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde“, izjavio je Homen Tanjugu.

Prema njegovim rečima, suđenje Ganiću u Beogradu bi bilo organizovano tako da na njemu budu, pored advokata odbrane i svih svedoka odbrane koji bi svedočili u Ganićevu korist, i predstavnici međunarodne zajednice.

„Na taj način bi se dokazalo da Srbija jeste kadra i sposobna na fer način da sudi“, napomenuo je državni sekretar.

On je poručio da bi „Ganiću najbolje bilo da se pojavi pred licem pravde i da javno dokaže svoju nevinost, kako to tvrdi, a ne da izmešta pitanje ratnih zločina na polje politike“.

Homen je podsetio da je Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine u više navrata dokazalo da je itekako kadro da fer i pošteno sudi, i to ne samo učioniocima krivičnih dela koji su druge nacionalnosti, već i učiniocima našeg naroda optuženim da su počinili zločine nad drugim narodima, kako u BiH, tako i na Kosovu.

Srbija je jedna od država koja ima najbolje i najstručnije uslove za suđenja kada su u pitanju ratni zločini, naveo je Homen i istako da je najbitnije da se svi okrivljeni za ratne zločine nadju pred licem pravde, uključujući i Ganića.

„U više navrata smo već javno rekli da je manje bitno gde će se suditi, da li pred srpskim sudom, sudom u BiH, ili Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, ali je suština da budu izvedeni pred lice pravde“,  naglasio je Homen.

Novinar radija Slobodna Evropa Gordana Knežević, koja je 1992. bila zamenik urednika sarajevskog lista „Oslobođenje“, i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, svedočile su danas pred Londonskim sudom za ekstradicije da je zahtev Srbije za izručenje Ganića politički motivisan.

One smatraju da Beograd želi da dokaže da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH, ocenjujući da suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno, da bi bilo političkih uticaja i da bi se svedoci, posebno iz BiH, plašili da dodju zbog straha da i sami ne budu uhapšeni, a da su mediji u Srbiji već proglasili da Ganića tretiraju kao ratnog zločinca.

Viši sud u Beogradu je 2008. godine pokrenuo istragu protiv Ganića zbog sumnje da je učestvovao u izdavanju naređenja za napad na kolonu vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine.

Ganić je uhapšen početkom marta na londonskom aerodromu Hitrou i zabranjeno mu je da napusti Britaniju do okončanja procesa.

Posle odluke londonskog suda, slučaj će biti prosleđen britanskom ministru unutrašnjih poslova koji donosi odluku o ekstradiciji, ali nju treba da potvrdi britanski parlament.

Ostavi poruku