Naslovna Bosna i Hercegovina Zlonamjerne tvrdnje Silajdžića

Zlonamjerne tvrdnje Silajdžića

2

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović ocijenio je danas da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na komemoraciji u Potočarima još jednom iznio niz netačnih, paušalnih i zlonamjernih tvrdnji na račun RS.

„Kada je u pitanju Silajdžićeva izjava da se genocid desio na cijeloj teritoriji BiH, Međunarodni sud pravde presudom je utvrdio da se u BiH desio genocid lokalnog karaktera, odnosno u Srebrenici, i nigdje drugo, što je jasno istaknuto u odluci ovog organa“, pojasnio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, optužba da se „rezultati genocida koriste kao ključno sredstvo blokiranja izgradnje BiH kao demokratske države ravnopravnih građana i naroda“, predstavlja krajnje zlonamjerno i neutemeljeno optuživanje RS.

„RS je izraz legitimne volje srpskog naroda u BiH, međunarodno verifikovana Dejtonsko-pariskim mirovnim sporazumom, i kao takva koristi Ustavom i zakonom propisane mehanizme, i koristiće ih i dalje kad je to, u zaštiti legitimnih interesa, potrebno. A kako `ravnopravnost građana i naroda` zamišlja dio bošnjačkih političara vidimo u praksi u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH“, dodao je Radmanović.

On je istakao da Silajdžićev poziv EU da postavi zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji predloženi zakon o zabrani poricanja holokausta i genocida, predstavlja nastavak dobro poznate politike opstrukcije bilo kakvog dogovora u BiH i pozivanja stranog faktora da interveniše u korist jedne strane.

„Takav poziv Silajdžić može uputiti samo u svoje, a ne i u ime Predsjedništva BiH. Ovo jasno pokazuje ko u ovoj zemlji želi nastavak protektorata, a što je direktna prepreka pridruživanju EU“, rekao je član Predsjedništva BiH iz RS.

Radmanović je naglasio da je žalosno što se jedan tragičan događaj koristi za nastavak retorike poznate iz ratnog perioda, te i dalje produbljuje jaz i jača nepovjerenje među narodima u BiH.

On je napomenuo da je na istom fonu i izjava ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, „da će BiH privremeno stopirati podnošenje aplikacije za članstvo u EU“.

„Podsjećam da spoljnu politiku BiH utvrđuje i vodi Predsjedništvo BiH, koje nije donijelo takvu odluku. Dakle, Alkalaj o tome ne može da govori u ime BiH. Međutim i ova, kao i izjave Silajdžića, jasno dovode u sumnju iskrenost dijela bošnjačkih političara kada je u pitanju pristupanje BiH, EU“, zaključio je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je juče EU da postavi zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji predloženi zakon o zabrani poricanja holokausta i genocida.

On je sa jučerašeg komemorativnog skupa u Potočarima povodom 15. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici da samo istina i pravda, te dovođenje odgovornih pred lice pravde mogu umiriti „Srebrenicom umrljanu savjest čovječanstva“.

2 KOMENTARI

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version