Svjedoci odbrane danas su na glavnom pretresu u Londonu tvrdili da je politički motivisan zahtjev Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i da mu suđenje u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno.

O tome su najviše govorile dvije svjedokinje odbrane – novinarka Radija „Slobodna Evropa“ Gordana Knežević, koja je 1992. godine bila zamjenica urednika sarajevskog lista „Oslobođenje“ i predsjednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Na pitanje advokata Ganićeve odbrane Edvarda Ficdžeralda da li misle da je zahtjev Srbije za izručenje politički motivisan, one su odgovorile potvrdno, te ustvrdile da Beograd želi da dokaže da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH.

Kneževićeva i Biserko izjavile su da moguće suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno, da bi bilo političkih uticaja i da bi se svjedoci, posebno oni iz BiH, plašili da dođu zbog straha da i sami ne budu uhapšeni.

One su ocijenile i da mediji u Srbiji Ganića već tretiraju kao ratnog zločinca.

Tužilaštvo nije unakrsno ispitivalo svjedoke odbrane, ali je kao svog svjedoka izvelo zamjenika javnog tužioca za ratne zločine Srbije Milana Petrovića, koji je nastojao da dokaže da je rad Suda za ratne zločine potpuno objektivan i nezavisan.

Danas je bio pretposljednji dan glavnog pretresa, koji bi trebalo da bude okončan u srijedu, prenio je Bi-Bi-Si.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Protekla četiri mjeseca proveo je u kućnom pritvoru.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ostavi poruku