Британско Министарство одбране представило је данас прототип беспилотне борбене летјелице по имену „таранис“.  Овај концептуални авион дизајниран је за летове дугог домета, а за његову производњу било је потребно више од три милиона радних сати, преноси Би-Би-Си.

Министар одбране Џерал Ховарт изјавио је да је ово пројекат који примјењује најнапреднији британски дизајн и технологију.

Авион би требало да почне пробне летове сљедеће године. Име је добио по келтском богу грома Таранису и представља први корак ка производњи беспилотног авиона који може да пробије непријатељске линије.

Летјелица носи наоружање које је већ у употреби, попут пројектила „хелфајер“, иако се оне за сада користе само у оквиру ваздушних простора под контролом британских савезника.

Војни стручњаци сматрају да је пилот најрањивији дио борбеног авиона. Авионска конструкција може да издржи вишеструку снагу земљине гравитације, док најбоље обучени пилоти, уз помоћ специјалних скафандера, могу да издрже силу од 8 или 9 Г, након чега губе свијест.

Многи савремени противавионски пројектили дизајнирани су да експлодирају у близини авиона и оштете кокпит са пилотом, што борбени авион аутоматски избацује из битке

Ostavi poruku