Britansko Ministarstvo odbrane predstavilo je danas prototip bespilotne borbene letjelice po imenu „taranis“.  Ovaj konceptualni avion dizajniran je za letove dugog dometa, a za njegovu proizvodnju bilo je potrebno više od tri miliona radnih sati, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar odbrane Džeral Hovart izjavio je da je ovo projekat koji primjenjuje najnapredniji britanski dizajn i tehnologiju.

Avion bi trebalo da počne probne letove sljedeće godine. Ime je dobio po keltskom bogu groma Taranisu i predstavlja prvi korak ka proizvodnji bespilotnog aviona koji može da probije neprijateljske linije.

Letjelica nosi naoružanje koje je već u upotrebi, poput projektila „helfajer“, iako se one za sada koriste samo u okviru vazdušnih prostora pod kontrolom britanskih saveznika.

Vojni stručnjaci smatraju da je pilot najranjiviji dio borbenog aviona. Avionska konstrukcija može da izdrži višestruku snagu zemljine gravitacije, dok najbolje obučeni piloti, uz pomoć specijalnih skafandera, mogu da izdrže silu od 8 ili 9 G, nakon čega gube svijest.

Mnogi savremeni protivavionski projektili dizajnirani su da eksplodiraju u blizini aviona i oštete kokpit sa pilotom, što borbeni avion automatski izbacuje iz bitke

Ostavi poruku