Porodica i prijatelji režisera Romana Polanskog pozdravli su danas odluku vlasti Švajcarske da odbiju američki zahtjev za njegovo izručenjem i oslobode ga.  Ovu odluku prethodno su podržale i Vlade Francuske i Poljske.

Režiserova supruga, francuska glumica Emanuel Sajgner izjavila je da je ovo „kraj noćne more“, nakon što je zvanični Bern objavio da je 76-godišnji Polanski slobodan i da neće biti izručen Americi, koja ga traži po optužnici za seksualni odnos sa maloljetnicom iz 1976. godine.

„Iskreno se radujem novim planovima i tome što ću ponovo imati normalan porodični život, naročito sa svojom djecom, koja ne zaslužuju ove patnje“, saopštila je 44-godišnja glumica.

Švajcarske vlasti saopštile su da neće izručiti Polanskog zbog nejasnoće u zahtjevu koji su uputile SAD u vezi sa time da li je on već odslužio kaznu u Americi i da li može da se žali na odluku.

Režiser je ranije priznao da je tada 13-godišnjoj Samanti Gejmer davao šampanjac i droge prije nego što je sa njom imao seksualni odnos tokom jednog fotografskog snimanja 1977. godine.

Francuski ministar kulture Frederik Miteran izjavio je da je „oduševljen“ zbog odluke o Polanskom, koji ima dvojno francusko-poljsko državljanstvo.

Ostavi poruku