У Републици Српској (РС) од четвртка, 15. јула, поново ће почети да се воде матичне књиге држављана у које ће се уписивати они који остварују право на промјене ентитетског држављанства – особе рођене у ФБиХ које су добиле држављанство РС и дјеца рођена у ФБиХ која остваре право на упис, рекао је министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац.

Липовац је рекао да се књиге држављана поново почињу водити након десет година, што је само први корак у широј реформи матичних књига.

„Закон о матичним књигама створио је подлогу за израду нових образаца, увјерења и извода из матичних књига рођених, умрлих и вјенчаних, те увезивање свих матичних канцеларија у РС у једну базу података“, рекао је Липовац новинарима у Бањалуци, након уручивања књига држављана представницима јединица локалне самоуправе у РС и Брчком.

Он сматра да ће овај пројекат у потпуности бити завршен до краја године.

Помоћница министра за управу Стојанка Ћулибрк рекла је да ће Закон о матичним књигама ријешити проблеме дуплих уписа, могућност уписа, те могућност прибављања извода из матичнихг књига и увјерења која се издају на основу евиденције из матичних књига.

„Грађани ће моћи у мјесту у којем се нађу прибављати изводе и увјерења из општина у којима се води евиденција о њиховом рођењу, вјенчању и држављанству, а сам документ задовољава стандарде Европске комисије“, додала је Ћулибрк.

Липовац је уручио данас представницима јединица локалне самоуправе у РС и Брчко дистрикта 265 књига држављана, за чију набавку је из буџета Министарства издвојена 21.000 КМ.

На интернет страници Министарства налази се образац који грађани морају испунити и наведено је које документе морају приложити и доставити Министарству за промјену ентитетског држављанства.

Ostavi poruku