SHARE

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да су потпуно непримјерене пријетње високог представника у БиХ Валентина Инцка да би било кога од политичара могао да суспендује и тиме му забрани учешће на предстојећим изборима.

”Тиме се високи представник не смије служити. Изборне кампање у БиХ могу бити примјер многим европским земљама”, рекао је Павић за “Фокус” поводом Инцкове изјаве да ће у наредном периоду пажљиво ослушкивати изјаве званичника да би у случају ”одређених ексцеса” могао да интервенише.

Павић је рекао да је ОХР-у истекао рок трајања у БиХ, те да ова канцеларија што прије мора да уступи мјесто специјалном представништву ЕУ које ће помоћи БиХ да што прије постане члан европске породице. ОХР користе остаци бошњачког лобија који мисле да преко високог представника могу да остваре све своје циљеве, додао је он.

Потпредсједница СНСД-а Нада Тешановић истакла је да она и њена странка не желе ексцесе у кампањи, али исто тако ни да им неко пријети, и то прије него што је кампања уопште почела.

“Опет имамо особу која се поставља изнад свих, изнад закона”, нагласила је Тешановићева и додала да се у БиХ сматрало да је вријеме ОХР-а прошло, али да се појединац поставља изнад свих и сматра да може да командује у земљи у којој се живот не смије одвијати онако како то желе званичници и они који су их бирали.

Потпредсједник ПДП-а Бранко Докић рекао је да је свако мијешање високог представника и евентуално доношење било какве одлуке у том контексту контрапродуктивно и да ће ићи на руку политичкој опцији против које евентуално покуша да интервенише.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је необјашњиво да БиХ још има специјални статус као држава у односу међународне заједнице према њој.

Ђокић је истакао да је продужавање директне контроле коју у БиХ проводи ОХР превазиђено, не даје резултате већ само потхрањује оне који су противници успостављања нормалне заједнице, засноване на принципима Дејтона.

“БиХ се може много боље организовати, бранити и одржати уколико домаће институције и грађани ове земље буду управљали њом. Овде је потребно стварати свијест о одрживости БиХ, а не одржавати БиХ под пријетњом међународне заједнице да је земља која више треба међународној заједници него нама који у њој живимо”, рекао је Ђокић.

SHARE

Оставите одговор