SHARE

За ефикасну борбу против тероризма у БиХ потребни су политичка борба и адекватан законски оквир, оцјена је већине учесника у расправи о терористичком нападу на полицијску станицу у Бугојну вођеној данас у Комисији за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Члановима Комисије извјештаје и приједлоге мјера у вези са случајем у Бугојну представили су министар безбједности БиХ Садик Ахметовић, директор Обавјештајно-безбједносне агенције Алмир Џуво, директор Државне агенције за истраге и заштиту Мирко Лујић, главни тужилац Милорад Барашин, директор Управе полиције ФБиХ Златко Милетић те федерални министар унутрашњих послова Мухидин Алић.

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Алмир Џуво изјавио је има податке по којима безбједности у БиХ потенцијално пријети 3 000 људи, док је директор Управе полиције Федерације БиХ Златко Милетић истакао да проблем за безбједност у БиХ више нису лица афро-азијског поријекла, већ људи из БиХ.

Оцјењујући да капацитети Сипе, ОБЕ и Федералне управе полиције нису довољни за борбу са терористима у БиХ Милетић је рекао да је акција против вехабија у Горњој Маочи показала да они располажу бољом опремом од Федералне полиције.

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић као приједлог мјера након терористичког напада у Бугојну предложио је провођење Стратегије за борбу против тероризма и постојећих закона, убрзавање процедуре доношења одговарајућих закона у Парламентарној скупштини БиХ те потписивања споразума о полицијској сарадњи са Србијом.

Ахметовић је предложио и да се ОБИ дају полицијска овлаштења, да се иницира доношње закона о борби против тероризма те да Министарство правде БиХ преиспита казнену политику у случајевима у вези са тероризмом.

Министар безбједности подсјетио је да ово министарство нема оперативних надлежности када су у питању ови и слични акти.

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) Мирко Лујић заложио се за побољшање законског оквира те за координацију полицијских агенција у БиХ.

“На нивоу БиХ потребно је централизовати базу података о лицима која се сумњиче за везу са тероризмом и омогућити полицијским агенцијама приступ подацима”, рекао је Лујић додавши да је Сипа већ успоставила своју базу.

Истичући да Тужилаштво БиХ ради у складу са Кривичним и Законом о кривичном поступку БиХ када су питању дјела у вези са тероризмом главни тужилац БиХ Молорад Барашин замолио је представнике Парламентарне скупштине да донесу измјене и допуне закона који су у вези са третирањем ових дјела, а посебно да донесу закон о борби против тероризма.

Барашин је упозорио да недостатак политичке воље кочи борбу са тероризмом, а као примјер навео је прошлогодишњу подметнуту експлозију у ФИС Витезу, који није на суду третиран као терористички акт.

Замјеница предсједавајућег Дома народа Душанка Мајкић оцијенила је да Комисија за одбрану и безбједност сноси одговорност за случај у Бугојну, јер, истакла је, да се први пут адекватно реаговало, ово се не би десило.

“Политичка воља кључни је аргумент оних који хоће или неће да ријеше овај проблем”, упозорила је Мајкић.

Према њеним ријечима, индикативан је однос бошњачких политичара према случајевима у Горњој Маочи или Бугојну, јер или су ћутали или минимизирали неки од ових проблема.

Члан Комисије Слободан Шараба оцијенио је да предложене мјере Министарства безбједности неће ријешити постојећи проблем.

“Исламска заједница мјесто је у којем се налази коријен радикалног вехабизма у БиХ”, нагласио је Шараба затраживши од Исламске заједницеда се огради од овог радикалног вјерског покрета.

Шарабину тврдњу да је коријен вехабизма у Исламској заједници негирали су Хазим Ранчић и Шефик Џаферовић.

Изразивши увјерење да би анализа терористичког акта у Бугојну показала тешке пропусте у полицијској структури, члан Комисије Адем Хускић оцијенио је да би због тога неки требало да буду смијењени са дужности.

Комисија је одлучила да предложене мјере буду обједињене и упућене парламентарним домовима на разматрање.

Без детаљне анализе к знању је примљена информација Министарства безбједности о акцији “Свјетлост”, проведеној почетком фебруара против вехабија у Горњој Маочи.

SHARE

Оставите одговор