Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da bi bilo logično da se, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, u Generalnoj skupštini UN formira većina koja smatra da se kompromis za Kosovo može postići isključivo novim pregovorima.

Jeremić je ocijenio da sve ukazuje na to da će se Međunarodni sud pravde oglasiti u bliskoj budućnosti i da, „po svemu što do nas dolazi iz različitih izvora“, Beograd ima razloga za optimizam.

On je ocijenio da će debata u Generalnoj skupštini biti trenutak istine i, vjerovatno, najkritičnija epizoda u diplomatskoj strategiji Srbije.

„Njen ishod će prelomiti buduću putanju kosovskog procesa. Sasvim sigurno će nam biti neuporedivo teže nego prošli put, ali mi nemamo izbora – moramo se izboriti za većinu“, rekao je Jeremić za dnevnik „Blic“.

On je objasnio da procedure UN nalažu da Međunarodni sud pravde dostavi mišljenje organu koji ga je i zatražio – Generalnoj skupštini, a da je normalno da zemlja koja je rezolucijom počela proces bude ta koja će predložiti krajnji zaključak.

Na pitanje koliko dugo još problem Kosova i Metohije može da ostane neriješen, a da ne šteti evropskim integracijama Srbije, Jeremić je rekao da postoje daleko ozbiljnije prepreke proširenju EU na Balkan od političkih razlika koje jedan broj zemalja ima u odnosu na Srbiju po pitanju Kosova.

„Oni koji ovog trenutka blokiraju pristupni proces svoj stav ne bi promenili čak ni kada bismo mi digli ruke od naše principijelne politike. Mi, naravno, od članstva ne odustajemo i u neprekidnom smo kontaktu kako sa Briselom, tako i sa prestonicama. Ali treba biti realan i priznati da zapadnom Balkanu aktuelne okolnosti u Evropi ne idu u prilog“, rekao je Jeremić.

Ostavi poruku