Na području Bratunca i Srebrenice danas će biti obilježeno 18 godina od stradanja srpskih civila i vojnika u Podrinju, koje su na Petrovdan ubile muslimanske snage.

Centralni dio programa počinje u 15.00 časova kada će na Vojničkom groblju u Bratuncu biti osveštan centralni spomen krst i služen parastos za 3 267 srpskih žrtava iz regije Birač, među kojima i za 69 ubijenih na Petrovdan 12. jula 1992. godine.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca, predviđeno je obraćanje zvaničnika i duhovna akademija.

Obilježavanju 18 godina od stradanja Srba u okolini Srebrenice i Bratunca, prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović, predstavnici Boračke organizacije Srpske, a očekuje se dolazak većeg broja predstavnika vlasti RS i srpskih članova u zajedničkim organima BiH.

Prethodno će članovi porodica, saborci i ostali građani posjetiti srpska stratišta u Biljači, Sasama i Zalazju, gdje su na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage ubile 69 Srba, a kao nestalo se 20 srpskih vojnika i civila, od kojih 19 još nije nađeno.

Na spomen-obilježja u tim selima biće položeno cvijeće, a prisutni će prislužiti svijeće za pokoj duša poginulih i u znak sjećanja i zahvalnosti nastradalim.

Posjetom ovim stratištima biće završena tradicionalna kulturno-memorijalna manifestacija „Petrovdanski dani“, koju su ove godine organizovali Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, kao i Crkvena opština srebrenička.

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

U srpskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni na Petrovdan prije 18 godina ubijeno je i izmasakrino 69 srpskih civila.

Od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica.

Na Božić 1993. godine, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Nasera Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 mještana.

Od 7. do 16. marta 1993. godine uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1 300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo je 3 267 Srba.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 djece, a oko 5 400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mjesta niko nije do do sada odgovarao.

Haški tribunal osudio je 2006. godine Nasera Orića na dvije godine zatvora zato što nije spriječio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Podrinju, kao jednog od 18 najvažnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda, biće održano u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Pogledajte film o stradanju srpskog naroda u Podrinju, na području Srebrenice, Skelana i Bratunca.
Dosije: Srebrenica

Ostavi poruku