Суђење бившем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу у Хашком трибуналу биће настављено уторак, 13. јула када ће он наставити унакрсно да испитује свједока претресног вијећа Момчила Мандића.

Караџић је за Мандића рекао да је један од кључних свједока, зато што је 1992. године, најприје као замјеник министра полиције тадашње БиХ, а затим и као министар правде РС био и свједок и учесник догађаја који се помињу у оптужници.

Према процјени претресног вијећа, саслушање Мандића требало би да траје до петка, 16. јула. Тужилаштво је саопштило да прије почетка љетње паузе у раду суда намјерава још да саслуша сарајевског љекара, начелник хирургије на Одјељењу за ухо, грло и нос у сарајевској болници Милана Мандиловића и британског пуковника Ричарда Моула, некадашњег посматрача УН у БиХ.

Мандиловић је раније свједочио на суђењу бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије (ВЈ) Момчилу Перишићу, те у предметима против некадашњих команданата Сарајевско-романијског кропуса Војске РС Станислава Галића и Драгомира Милошевића. Моул је раније свједочио на суђењу генералу Галићу.

Караџића оптужница терети за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ. Извођење доказа запечело је 13. априла ове године. Тужилаштво је од тада саслушало 11 својих свједока.

За сриједу, 14. јула је заказана статусна конференција у жалбеном поступку против Милана и Средоја Лукића, који су у јулу прошле године осуђени на доживотни затвор, односно на 30 година затвора због „злочина почињених у Вишеграду и околини 1992. године“.

Претресно вијеће ће у уторак и сриједу, 13. и 14. јула саслушати завршне ријечи оптужбе и одбране на суђењу некадашњем начелнику Ресора јавне безбедности МУП Србије генералу Властимиру Ђорђевићу, који се терети за злочине над албанским цивилима на Косову у првој половини 1999. године.

У Трибуналу ће сутра бити настављена суђења генералу Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године, бившим полицијским званичницима РС Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, који се терете за прогон несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године.

Сутра ће бити настављено и суђење некадашњем начелнику Генералштаба Војске Југославије генералу Момчилу Перишићу, оптуженом за помагање српским снагама у Хрватској и БиХ које су починиле злочине у Загребу, Сарајеву и Сребреници.

Leave a Reply