Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu biće nastavljeno utorak, 13. jula kada će on nastaviti unakrsno da ispituje svjedoka pretresnog vijeća Momčila Mandića.

Karadžić je za Mandića rekao da je jedan od ključnih svjedoka, zato što je 1992. godine, najprije kao zamjenik ministra policije tadašnje BiH, a zatim i kao ministar pravde RS bio i svjedok i učesnik događaja koji se pominju u optužnici.

Prema procjeni pretresnog vijeća, saslušanje Mandića trebalo bi da traje do petka, 16. jula. Tužilaštvo je saopštilo da prije početka ljetnje pauze u radu suda namjerava još da sasluša sarajevskog ljekara, načelnik hirurgije na Odjeljenju za uho, grlo i nos u sarajevskoj bolnici Milana Mandilovića i britanskog pukovnika Ričarda Moula, nekadašnjeg posmatrača UN u BiH.

Mandilović je ranije svjedočio na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću, te u predmetima protiv nekadašnjih komandanata Sarajevsko-romanijskog kropusa Vojske RS Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Moul je ranije svjedočio na suđenju generalu Galiću.

Karadžića optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH. Izvođenje dokaza zapečelo je 13. aprila ove godine. Tužilaštvo je od tada saslušalo 11 svojih svjedoka.

Za srijedu, 14. jula je zakazana statusna konferencija u žalbenom postupku protiv Milana i Sredoja Lukića, koji su u julu prošle godine osuđeni na doživotni zatvor, odnosno na 30 godina zatvora zbog „zločina počinjenih u Višegradu i okolini 1992. godine“.

Pretresno vijeće će u utorak i srijedu, 13. i 14. jula saslušati završne riječi optužbe i odbrane na suđenju nekadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije generalu Vlastimiru Đorđeviću, koji se tereti za zločine nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

U Tribunalu će sutra biti nastavljena suđenja generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, bivšim policijskim zvaničnicima RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji se terete za progon nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Sutra će biti nastavljeno i suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za pomaganje srpskim snagama u Hrvatskoj i BiH koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici.

Ostavi poruku