На подручју Братунца и Сребренице сутра ће у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске /РС/ бити обиљежена 18. годишњица страдања српских цивила и војника у Подрињу.Централни дио програма почиње у 15.00 часова када ће на Војничком гробљу у Братунцу бити освештен централни спомен крст и служен парастос за 3 267 српских жртава из регије Бирач, међу којима и за 69 погинулих и 20 несталих на Петровдан 12. јула 1992. године, те положено цвијеће и прислужене свијеће за покој душа настрадалих.

Након тога предвиђено је обраћање званичника и духовна академија.

Претходно ће чланови породица, саборци и остали грађани посјетити српска стратишта у Биљачи, Сасама и Залазју, гдје је на Петровдан 1992. године убијено 69, а нестало 20 српских војника и цивила, од којих 19 још није нађено.

На спомен обиљежја у тим селима биће положено цвијеће, а присутни ће прислужити свијеће за покој душа погинулих и у знак сјећања и захвалности настрадалим.

Тиме ће се завршити и традиционална културно-меморијална манифестација „Петровдански дани“, коју су ове године организовали Борачка и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, као и Црквена општина сребреничка.

Обиљежавању 18. годишњице страдања Срба у околини Сребренице и Братунца, као једног од 18 најважнијих датума у новијој историји српског народа, присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, представници Борачке организације Српске, а очекује се долазак већег броја представника власти РС и српских чланова у заједничким органима БиХ.

Муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

За ове, као и многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и Братунца, нико није одговарао.

Ostavi poruku