Na području Bratunca i Srebrenice sutra će u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske /RS/ biti obilježena 18. godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika u Podrinju.Centralni dio programa počinje u 15.00 časova kada će na Vojničkom groblju u Bratuncu biti osvešten centralni spomen krst i služen parastos za 3 267 srpskih žrtava iz regije Birač, među kojima i za 69 poginulih i 20 nestalih na Petrovdan 12. jula 1992. godine, te položeno cvijeće i prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih.

Nakon toga predviđeno je obraćanje zvaničnika i duhovna akademija.

Prethodno će članovi porodica, saborci i ostali građani posjetiti srpska stratišta u Biljači, Sasama i Zalazju, gdje je na Petrovdan 1992. godine ubijeno 69, a nestalo 20 srpskih vojnika i civila, od kojih 19 još nije nađeno.

Na spomen obilježja u tim selima biće položeno cvijeće, a prisutni će prislužiti svijeće za pokoj duša poginulih i u znak sjećanja i zahvalnosti nastradalim.

Time će se završiti i tradicionalna kulturno-memorijalna manifestacija „Petrovdanski dani“, koju su ove godine organizovali Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, kao i Crkvena opština srebrenička.

Obilježavanju 18. godišnjice stradanja Srba u okolini Srebrenice i Bratunca, kao jednog od 18 najvažnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda, prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, predstavnici Boračke organizacije Srpske, a očekuje se dolazak većeg broja predstavnika vlasti RS i srpskih članova u zajedničkim organima BiH.

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Za ove, kao i mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i Bratunca, niko nije odgovarao.

Ostavi poruku