SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић поручио је са данашњег комеморативног скупа у Поточарима поводом 15. годишњице страдања Бошњака у Сребреници да само истина и правда, те довођење одговорних пред лице правде могу умирити “Сребреницом умрљану савјест човјечанства”.“Разговарао сам са многим члановима породица питајући их каква би моја порука данас требало да буде. Сви су нагласили истину и правду, а нико није споменуо освету. То је акт који показује колико је свијет овдје цивилизован, колико има добороте. Али то не значи да ће дозволити да им се гази достојанство”, рекао је Силајџић.

Он је истакао да је трагично да се појединци у међународној заједници према онима који поричу злочине у БиХ односе, како је навео, отприлике на исти начин на који су односили према извршиоцима тих злочина.

“То се мора промијенити. Очекујемо да Европска унија постави захтјев Парламентарној скупштини БиХ да усвоји предложени закон о забрани порицања холокауста и геноцида”, рекао је Силајџић и поручио да није завршен процес доказивање геноцида на, како је навео, цијелој територији БиХ.

Премијер Белгије Ив Латерн рекао је у свом обраћању на комеморативном скупу у Поточарима код Србренице да се мора учити из прошлости и научити да се живи у миру.

“То је оно што ми радимо у Европи, гдје су Нато и Европска унија прошириле стабилност и мир на скоро цијели континент”, рекао је Латерн.

Он је рекао да се саосјећа са породицама страдалих у Сребреници, али “не у духу освете него у духу хуманости и правде”.

“Судске институције не могу да врате мртве, али људска правда може у неку руку да ублажи ране и бол и омогући да дође до процеса изљечења. Из тог разлога починиоци злочина морају да се суоче са правдом”, рекао је Латерн поздрављајући усвајање, како је навео, историјске декларације о Сребреници у парламенту Србије.

Латерн је додао да већина грађана БиХ подржава интегарцију БиХ у ЕУ и да он као премијер земље која предсједава ЕУ жели да увјери грађане да ће власти БиХ имати охрабрење и подршку ЕУ на путу европских интеграција.

Премијер Турске Реџеп Ердоган сматра да је Сребреница “тамна мрља цијелог свијета и велики ударац за међународне снаге и међународну заједницу”, те позвао свијет да ради будућности никада више не дозволи да се тако нешто понови догоди.

Он је нагласио да ће Турска наставити своје напоре у изградњи стабилности, мира и просперитета и то не само у БиХ, већ и у Србији, Хрватској и цијелој регији.

Нагласивши да је “часна и велика декларација парламента Србије о Сребреници”, Ердоган је рекао да је исто толико часно и што је предсједника Србије дошао данас у Србереници.

“Све то ће допринијети изгардњи стабилности и свејетлије будућности. Сребреница није само мјесто које се спомиње, мјесто на којем је почињен злочин, већ ће то бити мјесто са којег ће се родити нова будућност и нова част”, рекао је Ердоган.

Предсједник Словеније Данило Тирк рекао је да данас сви треба да буду свјесни зла које се догодило у Србреници и побринути се да да се никада тако нешто не понови ни овдје ни било гдје у свијету.

“Истичемо наше ставове и опредјељења да ћемо свим силама спречавати сваку опасност и пасивност која може довести до страдања. Обавеза међународне заједнице је да сви починиоци злочина морају да буду бити кажњени”, рекао је Тирк додавши да генерал Ратко Младић мора бити приведен пред лице правде и одговарати.

Након комеморативног скупа почео је вјерски обред, а потом су укопани посмртних остатака 774 идентификована Бошњака и једног католика из Сребренице.

Вјерски обред предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, а претходно је обављена миса за идентификованог католика Рудолфа Хрена.

SHARE

Оставите одговор