Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poručio je sa današnjeg komemorativnog skupa u Potočarima povodom 15. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici da samo istina i pravda, te dovođenje odgovornih pred lice pravde mogu umiriti „Srebrenicom umrljanu savjest čovječanstva“.„Razgovarao sam sa mnogim članovima porodica pitajući ih kakva bi moja poruka danas trebalo da bude. Svi su naglasili istinu i pravdu, a niko nije spomenuo osvetu. To je akt koji pokazuje koliko je svijet ovdje civilizovan, koliko ima doborote. Ali to ne znači da će dozvoliti da im se gazi dostojanstvo“, rekao je Silajdžić.

On je istakao da je tragično da se pojedinci u međunarodnoj zajednici prema onima koji poriču zločine u BiH odnose, kako je naveo, otprilike na isti način na koji su odnosili prema izvršiocima tih zločina.

„To se mora promijeniti. Očekujemo da Evropska unija postavi zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji predloženi zakon o zabrani poricanja holokausta i genocida“, rekao je Silajdžić i poručio da nije završen proces dokazivanje genocida na, kako je naveo, cijeloj teritoriji BiH.

Premijer Belgije Iv Latern rekao je u svom obraćanju na komemorativnom skupu u Potočarima kod Srbrenice da se mora učiti iz prošlosti i naučiti da se živi u miru.

„To je ono što mi radimo u Evropi, gdje su Nato i Evropska unija proširile stabilnost i mir na skoro cijeli kontinent“, rekao je Latern.

On je rekao da se saosjeća sa porodicama stradalih u Srebrenici, ali „ne u duhu osvete nego u duhu humanosti i pravde“.

„Sudske institucije ne mogu da vrate mrtve, ali ljudska pravda može u neku ruku da ublaži rane i bol i omogući da dođe do procesa izlječenja. Iz tog razloga počinioci zločina moraju da se suoče sa pravdom“, rekao je Latern pozdravljajući usvajanje, kako je naveo, istorijske deklaracije o Srebrenici u parlamentu Srbije.

Latern je dodao da većina građana BiH podržava integarciju BiH u EU i da on kao premijer zemlje koja predsjedava EU želi da uvjeri građane da će vlasti BiH imati ohrabrenje i podršku EU na putu evropskih integracija.

Premijer Turske Redžep Erdogan smatra da je Srebrenica „tamna mrlja cijelog svijeta i veliki udarac za međunarodne snage i međunarodnu zajednicu“, te pozvao svijet da radi budućnosti nikada više ne dozvoli da se tako nešto ponovi dogodi.

On je naglasio da će Turska nastaviti svoje napore u izgradnji stabilnosti, mira i prosperiteta i to ne samo u BiH, već i u Srbiji, Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Naglasivši da je „časna i velika deklaracija parlamenta Srbije o Srebrenici“, Erdogan je rekao da je isto toliko časno i što je predsjednika Srbije došao danas u Srberenici.

„Sve to će doprinijeti izgardnji stabilnosti i svejetlije budućnosti. Srebrenica nije samo mjesto koje se spominje, mjesto na kojem je počinjen zločin, već će to biti mjesto sa kojeg će se roditi nova budućnost i nova čast“, rekao je Erdogan.

Predsjednik Slovenije Danilo Tirk rekao je da danas svi treba da budu svjesni zla koje se dogodilo u Srbrenici i pobrinuti se da da se nikada tako nešto ne ponovi ni ovdje ni bilo gdje u svijetu.

„Ističemo naše stavove i opredjeljenja da ćemo svim silama sprečavati svaku opasnost i pasivnost koja može dovesti do stradanja. Obaveza međunarodne zajednice je da svi počinioci zločina moraju da budu biti kažnjeni“, rekao je Tirk dodavši da general Ratko Mladić mora biti priveden pred lice pravde i odgovarati.

Nakon komemorativnog skupa počeo je vjerski obred, a potom su ukopani posmrtnih ostataka 774 identifikovana Bošnjaka i jednog katolika iz Srebrenice.

Vjerski obred predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, a prethodno je obavljena misa za identifikovanog katolika Rudolfa Hrena.

Ostavi poruku