Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас на комеморативном скупу у Поточарима да је дужност свих да дјелују како би они који су учествовали у убиствима у Сребреници били кажњени, а правда била задовољена.„Не требамо се само сјећати и бити пасивни посматрачи, јер ми имамо и дужност. Наша дужност је да дјелујемо, најприје да установимо правду, нађемо истину и да они који су учествовали у убиствима у Србереницу буду кажњени и да правда буде задовољена“, поручио је Инцко.

Он је рекао да треба поздравити свако часно извињење и сваки искрени напор у смислу да се побиједе зло и мржња.

Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш је у свом обраћању на комеморативном скупу у Поточарима прочитао личну поруку америчког предсједника Барака Обама у којој је наглашено да правда мора подразумијевати потпуну одговорност оних који су починили злочин.

„У протеклих 15 година САД су заједно са вама промивисале мир и помирење у овој немирној земљи, али мира не може бити без проналажења правде за оне који оплакују своје мртве. Правда мора подразумијевати потпуну одговорност оних који су починили злочин. САД позивају све владе да удвоструче напоре на проналажењу одговорних и њиховом извођењу пред лице правде“, наводи се у Обаминој поруци.

У Обаминој поруци, коју је прочитао амерички амбасадор, наведено је да је на данашњи дан прије 15 година у Сребреници „убијено 8 000 мушкараца и дјечака“.

„Рекао сам и вјерујем да је ужас Сребренице мрља на нашој колективној савјести. Данас када многе испраћамо на вјечни починак одајемо пошту њима, људима који су вјеровали обећању да ће их међународна заједница заштити, али су били препуштени сами себи. Само ви који сте преживјели ову трагедију у стању сте да осјетите тај незамисливи ужас“, наводи се у Обаминој поруци.

Генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд рекао је да је неопходно побољшати толеранцију у БиХ како више не би било ратова и конфликата и да би се људи боље разумијевали.

„Желио бих честитати регионалним вођама на свему што су урадили у сврху помирења у протеклим годинама. Оно што морамо јесте да јачамо европске интеграције и продубљујемо цијели процес да би сама комуникација између свих становника Европе била боља“, нагласио је Јагланд.

Према његовим ријечима, процес помирења на овим просторима мора да траје и не смије да се заврши прије него што се сви починиоици злочина не доведу пред лице правде.

Министар спољних послова Француске Бернар Кушнер изјавио је да је потребно да се политичарима из БиХ помогне да нађу договор да земља постане стабилна и да не буде подијељена, јер као таква не може ући у Европу.

„Данас смо сви становници Сребренице, али не требамо мислити на освету. Она није оно што нам треба, треба нам толеранција и политика која ће омогућити БиХ да слиједи свој пут у Европу“, рекао је Кушнер и додао да сви који су учествовали у злочинима морају да одговарају.

Кушнер је рекао да данас у Сребреници види наду, јер комеморацији присуствују предсједници и премијери многих земаља, а посебно због присуства предсједника Србије Бориса Тадића.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Садик Ахметовић изразио је увјерење да ће БиХ успјети да изађе на пут реформи за срећнију будућност њене дјеце.

„Из Дејтона смо понијели мир, а сада желимо да изађемо на пут реформи за срећније сутра наше дјеце. Увјерен сам да ћемо у томе успјети“, рекао је Ахметовић, који је захвалио свим присутним делегацијама на присуству комеморацији.

Он је од присутних затражио да властитим ангажманом допринесу да се бивши командант Војске републике Српске генерал Ратко Младић ухапси и приведе правди.

Начелник општине Сребреница Осман Суљић рекао је да је данас најтежи дан породицама жртава, а још тежи онима који нису нашли своје мртве и достојно сахранили.

„Молим вас да сви заједно преузмемо одговорност за имплементацију пресуде Међународног суда правде о геноциду у Сребреници како се никоме никада на било којем дијелу свијета не би слично поновило. Молим УН да још важеће резолуције о Сребреници 819 и 821 претворе у активну помоћ овој општини и помогну дјеци оних чији је живот прекинут и тиме их спријечио да их изведу на прави пут“, рекао је Суљић.

Ostavi poruku