Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas na komemorativnom skupu u Potočarima da je dužnost svih da djeluju kako bi oni koji su učestvovali u ubistvima u Srebrenici bili kažnjeni, a pravda bila zadovoljena.„Ne trebamo se samo sjećati i biti pasivni posmatrači, jer mi imamo i dužnost. Naša dužnost je da djelujemo, najprije da ustanovimo pravdu, nađemo istinu i da oni koji su učestvovali u ubistvima u Srberenicu budu kažnjeni i da pravda bude zadovoljena“, poručio je Incko.

On je rekao da treba pozdraviti svako časno izvinjenje i svaki iskreni napor u smislu da se pobijede zlo i mržnja.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš je u svom obraćanju na komemorativnom skupu u Potočarima pročitao ličnu poruku američkog predsjednika Baraka Obama u kojoj je naglašeno da pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost onih koji su počinili zločin.

„U proteklih 15 godina SAD su zajedno sa vama promivisale mir i pomirenje u ovoj nemirnoj zemlji, ali mira ne može biti bez pronalaženja pravde za one koji oplakuju svoje mrtve. Pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost onih koji su počinili zločin. SAD pozivaju sve vlade da udvostruče napore na pronalaženju odgovornih i njihovom izvođenju pred lice pravde“, navodi se u Obaminoj poruci.

U Obaminoj poruci, koju je pročitao američki ambasador, navedeno je da je na današnji dan prije 15 godina u Srebrenici „ubijeno 8 000 muškaraca i dječaka“.

„Rekao sam i vjerujem da je užas Srebrenice mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Danas kada mnoge ispraćamo na vječni počinak odajemo poštu njima, ljudima koji su vjerovali obećanju da će ih međunarodna zajednica zaštiti, ali su bili prepušteni sami sebi. Samo vi koji ste preživjeli ovu tragediju u stanju ste da osjetite taj nezamislivi užas“, navodi se u Obaminoj poruci.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da je neophodno poboljšati toleranciju u BiH kako više ne bi bilo ratova i konflikata i da bi se ljudi bolje razumijevali.

„Želio bih čestitati regionalnim vođama na svemu što su uradili u svrhu pomirenja u proteklim godinama. Ono što moramo jeste da jačamo evropske integracije i produbljujemo cijeli proces da bi sama komunikacija između svih stanovnika Evrope bila bolja“, naglasio je Jagland.

Prema njegovim riječima, proces pomirenja na ovim prostorima mora da traje i ne smije da se završi prije nego što se svi počinioici zločina ne dovedu pred lice pravde.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da je potrebno da se političarima iz BiH pomogne da nađu dogovor da zemlja postane stabilna i da ne bude podijeljena, jer kao takva ne može ući u Evropu.

„Danas smo svi stanovnici Srebrenice, ali ne trebamo misliti na osvetu. Ona nije ono što nam treba, treba nam tolerancija i politika koja će omogućiti BiH da slijedi svoj put u Evropu“, rekao je Kušner i dodao da svi koji su učestvovali u zločinima moraju da odgovaraju.

Kušner je rekao da danas u Srebrenici vidi nadu, jer komemoraciji prisustvuju predsjednici i premijeri mnogih zemalja, a posebno zbog prisustva predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Sadik Ahmetović izrazio je uvjerenje da će BiH uspjeti da izađe na put reformi za srećniju budućnost njene djece.

„Iz Dejtona smo ponijeli mir, a sada želimo da izađemo na put reformi za srećnije sutra naše djece. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti“, rekao je Ahmetović, koji je zahvalio svim prisutnim delegacijama na prisustvu komemoraciji.

On je od prisutnih zatražio da vlastitim angažmanom doprinesu da se bivši komandant Vojske republike Srpske general Ratko Mladić uhapsi i privede pravdi.

Načelnik opštine Srebrenica Osman Suljić rekao je da je danas najteži dan porodicama žrtava, a još teži onima koji nisu našli svoje mrtve i dostojno sahranili.

„Molim vas da svi zajedno preuzmemo odgovornost za implementaciju presude Međunarodnog suda pravde o genocidu u Srebrenici kako se nikome nikada na bilo kojem dijelu svijeta ne bi slično ponovilo. Molim UN da još važeće rezolucije o Srebrenici 819 i 821 pretvore u aktivnu pomoć ovoj opštini i pomognu djeci onih čiji je život prekinut i time ih spriječio da ih izvedu na pravi put“, rekao je Suljić.

Ostavi poruku