Компанија „Бритиш петролеум“ започела је замјену поклопца бушотине на дну Мексичког залива, како би се у потпуности зауставило истицање нафте у море које је довело до највеће еколошке катастрофе у историји САД.

Робот подморница на дубини од око 1,5 километара скинуо је стари поклопац, тако да ће, док се не постави нови чеп, нафта слободно истицати у море још најмање два дана.

За такву деликатну операцију нема гаранција успјешности, кажу званичници и напомињу да ће до трајног рјешења доћи тек средином августа.

„То неће бити само: ставиш поклопац и готово. Није то враћање затварача на тубу пасту за зубе“, изјавио је портпарол Обалске страже Џејмс Мефирсон.

Робот подморница је 4. јуна поставио и претходни поклопац на оштећену цијев из које је нафта неконтролисано истицала од 20. априла, када је дошло до експлозије на платформи испред обала Луизијане, у којој је погинуло 11 радника.

БП намјерава да нови чеп, који ће боље налијегати, постави већ у понедељак.

Ако се покаже да поклопац може да издржи притисак нафте и да настави да ради, то би била најбоља вијест за све на обали Мексичког залива још од априла.

Наредних четири до седам дана, у зависности од тога како се ствари буду одвијале, требало би да поклопац пуде постављен. То је наш план, изјавио је потпредсједник БП-а Кент Велс.

То, ипак, остаје привремено решење за катастрофу у којој је досад, према процјенама федералне владе, у море истекло између 87 и 172 милиона галона нафте.

За трајно рјешење потребно је да се направе још двије бушотине на истом подморском нафтном пољу. Прва од њих треба да буде завршена до средине августа.

Процјене су да је дневно из те бушотине истицало 1,5 до 2,5 милиона галона нафте дневно, од чега је претходни поклопац успијевао да сакупи око милион галона.

Са новим чепом преко извора нафте, и са новим бродом „Хеликс продјусер“ који треба да стигне на мјесто у недјељу, моћи ће да се сакупи 2,5 до 3,4 милиона галона, што практично значи сва нафта.

Ostavi poruku