Интонирањем химне БиХ и подизањем заставе у Меморијалном центру у Поточарима почео је комеморативни скуп поводом 15 година од страдања Бошњака у Сребреници.Прије почетка комеморације високе званице и делегације положиле су вијенце и одале пошту настрадалим Бошњацима, а након званичног програма биће сахрањени посмртни остаци 774 идентификована Бошњака и једног католика из Сребренице.

Комеморативном скупу присуствује делегација Владе Републике Српске коју чине потпредсједник Владе Јасна Бркић, министар за избјеглице и расељена лица Омер Бранковић и савјетник премијера Миладин Драгичевић.

„Дошли смо да одамо помен жртвама Сребренице и свим жртвама протеклог рата са жељом да се ово никада никоме не понови“, изјавила је Бркићева новинарима након што је делегација Владе РС положила вијенац на спомен обиљежје у Поточарима.

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је новинарима да се сребреничка трагедија не може заборавити, али да би се на неки начин помирили преживјели потребно је помоћи потомцима жртава.

„Као предсједник Србије никада нећу одустати од трагања за преосталим хашким бјегунцима, мислим прије свега на /некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала/ Ратка Младића. Сматраћу да сам завршио један дио свог посла када он буде приведен правди. Након тога, потребно је да народи пруже руке једни другима и да наставимо да живимо као што смо некада живјели“, рекао је Тадић.

Америчка предсједничка делегација, коју чине амбасадор за питања ратних злочина Стивен Реп и савјетник америчког предсједника Саманта Пауер, а предводи је амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш, положила је цвијеће код спомен камена у Меморијалном центру у Поточарима, а затим су минутом ћутања одали пошту жртвама.

Инглиш је рекао новинарима да је америчка делегација дошла у Поточаре да пренесе личну поруку предсједника САД Барака Обаме породицама настрадалих, људима у Сребреници, БиХ и цијелом свијету.

„Дошли смо да искажемо тугу и жељу да се овако нешто слично никада и нигдје више не догоди и нашу одлучност да правда мора бити задовољена за жртве и породице, а одговорни морају бити изведени пред лице правде“, рекао је Инглиш.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да би данас желио да буде смирен и достојанствен.

„Можда не би требало да се као члан Предсједништва БиХ водим емоцијама, али имам ружан осјећај овдје у Поточарима. Пуно жртава се данас овдје укопава“, рекао је Комшић. Он је рекао да је предсједник Србије Борис Тадић дефинитивно добродошао у БиХ, али да мисли да би било боље да је дошао Ратко Младић, јер би, како је рекао, онда коначно завршио у Хагу.

Комеморацији, између осталих, присуствују високи представник у БиХ Валентин Инцко, предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Садик Ахметовић, начелник општине Сребреница Осман Суљић, предсједници Црне Горе Филип Вујановић, Македоније Ђорђе Иванов и Словеније Данило Тирк, шеф Мисије ОЕБС у БиХ Гери Робинс, министар иностраних послова Француске Бернар Купшнер, министар иностраних послова и европских интеграција Хрватске Гордан Јандроковић, генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд, те премијери Белгије Ив Латерн и Турске Реџеп Ердоган.

Упркос ранијим противљењима неких чланова породица настрадалих, вјерски обред предводће поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, а претходно ће бити обављена миса и сахрањен идентификовани католик Рудолф Хрен.

Са данашњим укопом посмртних остатака 774 настрадалих у Меморијалном центру у Поточарима ће бити укопано укупно 4 524 настрадала лица, међу којима је и неколико десетина оних који су погинули у ратним сукобима прије јула 1995. године.

Скуп у Поточарима, као и претходних година, обезбјеђује полиција Републике Српске уз подршку свих безбједносних структура у БиХ. Владе Федерације БиХ и Брчко дистрикта донијеле су одлуке којом се 11. јули проглашава даном жалости у Федерацији БиХ и Дистрикту.

Leave a Reply