Intoniranjem himne BiH i podizanjem zastave u Memorijalnom centru u Potočarima počeo je komemorativni skup povodom 15 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici.Prije početka komemoracije visoke zvanice i delegacije položile su vijence i odale poštu nastradalim Bošnjacima, a nakon zvaničnog programa biće sahranjeni posmrtni ostaci 774 identifikovana Bošnjaka i jednog katolika iz Srebrenice.

Komemorativnom skupu prisustvuje delegacija Vlade Republike Srpske koju čine potpredsjednik Vlade Jasna Brkić, ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković i savjetnik premijera Miladin Dragičević.

„Došli smo da odamo pomen žrtvama Srebrenice i svim žrtvama proteklog rata sa željom da se ovo nikada nikome ne ponovi“, izjavila je Brkićeva novinarima nakon što je delegacija Vlade RS položila vijenac na spomen obilježje u Potočarima.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je novinarima da se srebrenička tragedija ne može zaboraviti, ali da bi se na neki način pomirili preživjeli potrebno je pomoći potomcima žrtava.

„Kao predsjednik Srbije nikada neću odustati od traganja za preostalim haškim bjeguncima, mislim prije svega na /nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala/ Ratka Mladića. Smatraću da sam završio jedan dio svog posla kada on bude priveden pravdi. Nakon toga, potrebno je da narodi pruže ruke jedni drugima i da nastavimo da živimo kao što smo nekada živjeli“, rekao je Tadić.

Američka predsjednička delegacija, koju čine ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rep i savjetnik američkog predsjednika Samanta Pauer, a predvodi je ambasador u BiH Čarls Ingliš, položila je cvijeće kod spomen kamena u Memorijalnom centru u Potočarima, a zatim su minutom ćutanja odali poštu žrtvama.

Ingliš je rekao novinarima da je američka delegacija došla u Potočare da prenese ličnu poruku predsjednika SAD Baraka Obame porodicama nastradalih, ljudima u Srebrenici, BiH i cijelom svijetu.

„Došli smo da iskažemo tugu i želju da se ovako nešto slično nikada i nigdje više ne dogodi i našu odlučnost da pravda mora biti zadovoljena za žrtve i porodice, a odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je Ingliš.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da bi danas želio da bude smiren i dostojanstven.

„Možda ne bi trebalo da se kao član Predsjedništva BiH vodim emocijama, ali imam ružan osjećaj ovdje u Potočarima. Puno žrtava se danas ovdje ukopava“, rekao je Komšić. On je rekao da je predsjednik Srbije Boris Tadić definitivno dobrodošao u BiH, ali da misli da bi bilo bolje da je došao Ratko Mladić, jer bi, kako je rekao, onda konačno završio u Hagu.

Komemoraciji, između ostalih, prisustvuju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Sadik Ahmetović, načelnik opštine Srebrenica Osman Suljić, predsjednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov i Slovenije Danilo Tirk, šef Misije OEBS u BiH Geri Robins, ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kupšner, ministar inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske Gordan Jandroković, generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, te premijeri Belgije Iv Latern i Turske Redžep Erdogan.

Uprkos ranijim protivljenjima nekih članova porodica nastradalih, vjerski obred predvodće poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, a prethodno će biti obavljena misa i sahranjen identifikovani katolik Rudolf Hren.

Sa današnjim ukopom posmrtnih ostataka 774 nastradalih u Memorijalnom centru u Potočarima će biti ukopano ukupno 4 524 nastradala lica, među kojima je i nekoliko desetina onih koji su poginuli u ratnim sukobima prije jula 1995. godine.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđuje policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH. Vlade Federacije BiH i Brčko distrikta donijele su odluke kojom se 11. juli proglašava danom žalosti u Federaciji BiH i Distriktu.

Ostavi poruku