Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da se izgradnja auto-puta Banjaluka-Gradiška odvija predviđenom dinamikom i da bi radovi trebalo da budu završeni do kraja septembra.Tokom obilaska dionice ovog auto-puta, u mjestu Čatrnja, Dodik je rekao da očekuje da će do kraja godine početi gradnja mosta na Savi, za koji je Srpska obezbijedila 35 miliona evra, kao i da će auto-put od Banjaluke do Gradiške biti pušten u rad u najskorije vrijeme.

„Na trasi od 12 kilometara u Čatrnji već se polaže drugi sloj asfalta i rade završni radovi, postavljanje stubova za rasvjetu. Najteži posao je iza nas na ovoj trasi, jer je bilo potrebno riješiti imovinske odnose, zemljišne radove, a i vremenske prilike nam nisu išle u prilog“, rekao je Dodik.

Govoreći o izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, Dodik je rekao da je to prioritet i da se o tom pitanju za sada razgovara sa najmanje pet zaineteresovanih subjekata, te domaćim firmama.

„Čim završimo formalna pitanja vezana za ‘Štrabag’ uputićemo se u rješavanje pitanja izgradnje auto-puta Doboj-Banjaluka“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da bi za Srpsku u izgradnji ovog auto-puta najbolje rješenje bio koncesiono davanje na izgradnju i upravljanje na određeni broj godina.

„Ovaj auto-put je prioritet i sigurno ćemo imati neke pomake u narednih nekoliko mjeseci. „, rekao je Dodik.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je sa austrijskim „Štrabagom“ postignut dogovor da ova firma izađe iz koncesionog ugovora o izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, te dodao da će se ovih dana o ovom pitanju znati više detalja.

U delegaciji Vlade RS, koju je predvodio premijer Dodik, osim ministra Čubrilovića bio je i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Ostavi poruku