Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ priveli su jutros predsjednika Upravnog odbora Udruženja „Majke Srebrenice“ Ibrana Mustafića zbog narušavanja javnog reda i mira u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, saznaje Srne.

Mustafić je priveden jer je vrijeđao i napadao pripadnike SIPE koji rade na obezbjeđivanju Memorijalnog centra, gdje će danas biti održan komemorativni skup povodom 15 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici i sahranjeni posmrtni 774 identifikovanih Bošnjaka i jednog katolika iz Srebrenice.

Mustafić je priveden na kriminalističku obradu.

Mustafić, koji je predratni funkcioner iz Srebrenice i nekadašnji poslanik SDA, ranije je najavljivao da će sa svojim istomišljenicima za danas pripremiti nešto o čemu će se čuti i pričati. On je prije mjesec dana na pet jarbola pored ovog centra postavio ratne zastave bivše Armije BiH i transparente uvredljive sadržine.

Komunalna policija iz Srebrenice podnijela je Osnovnom sudu u ovom gradu prekršajnu prijavu protiv Mustafića, jer se oglušio o njihova naređenja da ukloni sporne natpise koje je postavio uoči obilježavanja 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini ranije su saopštili da su naredili Komunalnoj policiji u ovom gradu da ukloni bilborde i zastave jer je riječ o krivičnom djelu, te da su onda Mustafiću naredili da ukloni sporne sadržaje.

S obzirom da Mustafić nije uklonio sporne sadržaje, Komunalna policija podnijela je protiv njega nadležnom Osnovnom sudu prekršajnu prijavu zbog nepoštivanja Odluke o komunalnom redu.

Ostavi poruku