Evropska unija poručila je danas povodom 15 godina od zločina u Srebrenici da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi i pozvala na pomirenje.Ističući da takva vrsta zločina predstavlja mrlju na vrednostima, principima i osnovnim pravima koja promoviše Evropa, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Šrefan File su rekli da  je Srebrenica danas „tiho podsećanje na nešto što nikada nije smelo, niti više ikada sme da se dogodi“.

„Na ovaj tužan dan, kada obeležavamo 15. godišnjicu masakra u Srebrenici, Evropska unija odaje poštu žrtvama i upućuje saučešće onima koji su ostali iza njih“, navedeno je u zajedničkom saopštenju Eštonove i Filea.

Visoki zvaničnici EU su naveli su i da, uprkos tome što „bol i bes preživelih iz Srebrenice nikad neće prestati“, „pomirenje predstavlja obećanje koje treba ostaviti budućim generacijama“.

Uslovi za pomirenje, ocenili su evropski zvaničnici, su i puna saradnja s Haškim tribunalom, povratak raseljenih lica, ponovno uspostavljanje ljudskih prava i gradjenje zajedničke budućnosti, uprkos zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.   „Evropsko iskustvo tokom poslednjih šest decenija, pokazalo je da zajednička perspektiva može da izleči mnoge rane i stvori uslove za napredak i bolju budućnost. Postepeno pomirenje može da otvori nove puteve“, istakli su Ešton i File.

Oni su poručili da je to ono što EU želi za sve preživele iz Srebrenice i za sve stanovnike Zapadnog Balkana – pravdu za žrtve ostvarenu putem sudova i bolju evropsku budućnost za sve, uspostavljanje mira, stabilnost i vladavine zakona.

Ostavi poruku