SHARE

Европска унија поручила је данас поводом 15 година од злочина у Сребреници да тако нешто никада више не сме да се понови и позвала на помирење.Истичући да таква врста злочина представља мрљу на вредностима, принципима и основним правима која промовише Европа, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и комесар за проширење Шрефан Филе су рекли да  је Сребреница данас “тихо подсећање на нешто што никада није смело, нити више икада сме да се догоди”.

“На овај тужан дан, када обележавамо 15. годишњицу масакра у Сребреници, Европска унија одаје пошту жртвама и упућује саучешће онима који су остали иза њих”, наведено је у заједничком саопштењу Ештонове и Филеа.

Високи званичници ЕУ су навели су и да, упркос томе што “бол и бес преживелих из Сребренице никад неће престати”, “помирење представља обећање које треба оставити будућим генерацијама”.

Услови за помирење, оценили су европски званичници, су и пуна сарадња с Хашким трибуналом, повратак расељених лица, поновно успостављање људских права и градјење заједничке будућности, упркос злочинима почињеним на простору бивше Југославије.   “Европско искуство током последњих шест деценија, показало је да заједничка перспектива може да излечи многе ране и створи услове за напредак и бољу будућност. Постепено помирење може да отвори нове путеве”, истакли су Ештон и Филе.

Они су поручили да је то оно што ЕУ жели за све преживеле из Сребренице и за све становнике Западног Балкана – правду за жртве остварену путем судова и бољу европску будућност за све, успостављање мира, стабилност и владавине закона.

SHARE

Оставите одговор