Насловна Вијести Данас комеморација и укоп жртава

Данас комеморација и укоп жртава

0

У Меморијалном центру у Поточарима данас ће бити одржан комеморативни скуп поводом 15 година од страдања Бошњака у Сребреници. Програм почиње у 10.00 часова пријемом званица, након чега ће бити положено цвијеће на централно спомен обиљежје настрадалим и сахрањени посмртни остаци 774 идентификована Бошњака и једног католика из Сребренице.

Упркос ранијим противљењима неких чланова породица настрадалих, вјерски обред предводиће поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, а претходно ће бити обављена миса и сахрањен идентификовани католик Рудолф Хрен.

Организациони одбор потврдио је да ће на комеморацији говорити предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Садик Ахметовић, начелник општине Сребреница Осман Суљић, високи представник међународне заједнице Валентин Инцко, амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш, генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд, те премијери Белгије Ив Латерн и Турске Реџеп Ердоган.

Комеморацији ће присуствовати члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, предсједници Србије Борис Тадић, Црне Горе Филип Вујановић и Македоније Ђорђе Иванов, затим предсједничка делегација САД, коју чине амбасадор за питања ратних злочина Стивен Реп, специјална помоћница предсједника САД Саманта Пауер и амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш, те шеф Мисије ОЕБС у БиХ Гери Робинс.

Са данашњим укопом посмртних остатака 775 настрадалих у Меморијалном центру у Поточарима ће бити укопано укупно 4 524 настрадала лица, међу којима је и неколико десетина оних који су погинули у ратним сукобима прије јула 1995. године.

Поред великог броја домаћих званичника и представника дипломатског кора у БиХ, представници Организационог одбора очекују долазак и неколико десетина хиљада грађана на скуп у Поточаре, као што је бивало и претходних година.

Ратне заставе такозване Армије БиХ и даље се вијоре на пет јарбола поред Меморијалног центра, гдје их је предсједник Управног одбора Удружења „Мајке Сребренице“ Ибран Мустафић поставио прије више од мјесец, као и нови, већи транспаренти са дебљим, уочљивијим натписима увредљивим за српски народ.

Путевима на подручју Сребренице и регије Бирач ових дана забрањен је превоз експлозивних материјала, а уочљиво је да су већ појачане мјере безбједности и полицијске снаге на подручју Сребренице и Братунца.

Скуп у Поточарима, као и претходних година, обезбјеђиваће Полиција Републике Српске уз подршку свих безбједносних структура у БиХ. Владе Федерације БиХ и Брчко дистрикта донијеле су одлуке којом се 11. јули проглашава даном жалости у Федерацији БиХ и Дистрикту.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version