U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti održan komemorativni skup povodom 15 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Program počinje u 10.00 časova prijemom zvanica, nakon čega će biti položeno cvijeće na centralno spomen obilježje nastradalim i sahranjeni posmrtni ostaci 774 identifikovana Bošnjaka i jednog katolika iz Srebrenice.

Uprkos ranijim protivljenjima nekih članova porodica nastradalih, vjerski obred predvodiće poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, a prethodno će biti obavljena misa i sahranjen identifikovani katolik Rudolf Hren.

Organizacioni odbor potvrdio je da će na komemoraciji govoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Sadik Ahmetović, načelnik opštine Srebrenica Osman Suljić, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko, američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, te premijeri Belgije Iv Latern i Turske Redžep Erdogan.

Komemoraciji će prisustvovati član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednici Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović i Makedonije Đorđe Ivanov, zatim predsjednička delegacija SAD, koju čine ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rep, specijalna pomoćnica predsjednika SAD Samanta Pauer i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, te šef Misije OEBS u BiH Geri Robins.

Sa današnjim ukopom posmrtnih ostataka 775 nastradalih u Memorijalnom centru u Potočarima će biti ukopano ukupno 4 524 nastradala lica, među kojima je i nekoliko desetina onih koji su poginuli u ratnim sukobima prije jula 1995. godine.

Pored velikog broja domaćih zvaničnika i predstavnika diplomatskog kora u BiH, predstavnici Organizacionog odbora očekuju dolazak i nekoliko desetina hiljada građana na skup u Potočare, kao što je bivalo i prethodnih godina.

Ratne zastave takozvane Armije BiH i dalje se vijore na pet jarbola pored Memorijalnog centra, gdje ih je predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Majke Srebrenice“ Ibran Mustafić postavio prije više od mjesec, kao i novi, veći transparenti sa debljim, uočljivijim natpisima uvredljivim za srpski narod.

Putevima na području Srebrenice i regije Birač ovih dana zabranjen je prevoz eksplozivnih materijala, a uočljivo je da su već pojačane mjere bezbjednosti i policijske snage na području Srebrenice i Bratunca.

Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđivaće Policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH. Vlade Federacije BiH i Brčko distrikta donijele su odluke kojom se 11. juli proglašava danom žalosti u Federaciji BiH i Distriktu.

Ostavi poruku