Насловна Вијести Реџепи угрожава мир

Реџепи угрожава мир

0

Председник Борис Тадић сматра да је изјава Бајрама Реџепија, министра полиције у привременој влади Косова, да ће послати специјалне полицијске јединице на север Косова отворена претња ратом.

Председник Србије Борис Тадић сматра да је изјава Бајрама Реџепија, министра полиције у привременој влади Косова, да ће послати специјалне полицијске јединице на север Косова отворена претња ратом, саопштила је Прес сужба председника Републике.

Тадић је истакао да ће привремене институције на Косову бити једине одговорне за катастрофалне последице евентуалног спровођења ове претње.

Председник је, такође, истакао да овакве ратнохушкачке изјаве и друге провокације угрожавају крхки мир и стабилност на северу Косова.

Председник Србије сматра веома важним што је Еулекс демантовао Реџепија да подржава овакав план и да је таква позиција Еулекса једина могућа у обављању њене статусно неутралне функције у покрајини.

Реџепи је дневнику Коха диторе рекао да косовска полиција има потписан споразум са Еулексом да на север Косова буду послате специјалне снаге косовске полиције за оперативну заштиту.

Шеф Еулекса Ив де Кермабон изјавио је данас у Приштини да није било никаквог уговора о размештању специјалних полицијских јединица у области Митровице.

Кермабон је рекао да је ситуација на северу Космета сада мирна и и да је за одржавање реда и мира у тој области задужена покрајинска полиција, уз надгледање, праћење и саветовање Еулекса.

Богдановић: Маске дефинитивно пале

Најава Реџепија да ће косовске власти на север покрајине послати специјалне јединице полиције, ради наводног успостављања реда и мира, показује да су маске дефинитивно пале, али и ко стоји иза протеклих насилних догађаја на северу Косова и Метохије, рекао је министар Горан Богдановић.

„Његова изјава, такође, недвосмислено показује, коме се жури и ко би да мења стање на терену у предвечерје доношења мишљења Међународног суда правде“, указао је Богдановић.

Министар за Косово и Метохију је навео да свако ко жели мирно и компромисно решење, мора бити разочаран, али да се истовремено „и озбиљно забрине над оваквим најавама, које представљају очигледно звецкање оружјем“.

Богдановић је подсетио на оно што је речено и на прошлој седници Савета безбедности УН да ће даљу одговорност за тензије, немире и све лоше последице сносити они који прибегну једностраним мерама.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version