Naslovna Vijesti Redžepi ugrožava mir

Redžepi ugrožava mir

0

Predsednik Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever Kosova otvorena pretnja ratom.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever Kosova otvorena pretnja ratom, saopštila je Pres sužba predsednika Republike.

Tadić je istakao da će privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne posledice eventualnog sprovođenja ove pretnje.

Predsednik je, takođe, istakao da ovakve ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na severu Kosova.

Predsednik Srbije smatra veoma važnim što je Euleks demantovao Redžepija da podržava ovakav plan i da je takva pozicija Euleksa jedina moguća u obavljanju njene statusno neutralne funkcije u pokrajini.

Redžepi je dnevniku Koha ditore rekao da kosovska policija ima potpisan sporazum sa Euleksom da na sever Kosova budu poslate specijalne snage kosovske policije za operativnu zaštitu.

Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je danas u Prištini da nije bilo nikakvog ugovora o razmeštanju specijalnih policijskih jedinica u oblasti Mitrovice.

Kermabon je rekao da je situacija na severu Kosmeta sada mirna i i da je za održavanje reda i mira u toj oblasti zadužena pokrajinska policija, uz nadgledanje, praćenje i savetovanje Euleksa.

Bogdanović: Maske definitivno pale

Najava Redžepija da će kosovske vlasti na sever pokrajine poslati specijalne jedinice policije, radi navodnog uspostavljanja reda i mira, pokazuje da su maske definitivno pale, ali i ko stoji iza proteklih nasilnih događaja na severu Kosova i Metohije, rekao je ministar Goran Bogdanović.

„Njegova izjava, takođe, nedvosmisleno pokazuje, kome se žuri i ko bi da menja stanje na terenu u predvečerje donošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde“, ukazao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju je naveo da svako ko želi mirno i kompromisno rešenje, mora biti razočaran, ali da se istovremeno „i ozbiljno zabrine nad ovakvim najavama, koje predstavljaju očigledno zveckanje oružjem“.

Bogdanović je podsetio na ono što je rečeno i na prošloj sednici Saveta bezbednosti UN da će dalju odgovornost za tenzije, nemire i sve loše posledice snositi oni koji pribegnu jednostranim merama.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version