Naslovna Bosna i Hercegovina Protestovali protiv svoje države

Protestovali protiv svoje države

0

U zgradi Ambasade BiH u Kanberi u Australiji danas se okupilo između 200 i 300 članova nevladine organizacije Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija Australije, koji su protestovali protiv države BiH koja nije usvojila rezoluciju o Srebrenici, saznaju „Nezavisne novine“.

Izvor lista navodi da su demonstranti na kratko vrijeme ušli u zgradu Ambasade i upisivali se u knjigu žalosti za srebreničke žrtve, da je za vrijeme protesta zastava BiH bila spuštena na pola koplja, a da je među prisutnima bila i Senada Softić-Telalović, predsjednik Vijeća bosanskohercegovačkih organizacija Australije.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj 21. juna je naložio da se zgrada i osoblje Ambasade BiH u Australiji daju na raspolaganje za ove proteste, a ranije je Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija Australije uputilo zahtjev Ambasadi BiH da se u toj zgradi održi obilježavanje 15. godišnjice stradanja u Srebrenici, kojim će se političarima u BiH poslati poruka da se rezolucija o Srebrenici mora usvojiti.

Alkalaj je instrukciju poslao tadašnjem otpravniku poslova Ambasade Momčilu Vukoviću, a nakon što se Vuković obratio za dodatna objašnjenja, jer nije razumio kako će dati zgradu Ambasade da se u njoj protestuje protiv države BiH, dobio je odluku o isteku mandata i rješenje o povratku u BiH.

„Prvi dopis je bio prilično nejasan, jer je u njemu pisalo da se i zgrada Ambasade i ljudski resursi stave na raspolaganje, ali nije rečeno kome. Pitao sam da li se to odnosi na Vijeće bh. organizacija Australije, jer su to jedino oni zvanično tražili“, rekao je Vuković za „Nezavisne novine“.

Prema njegovim riječima, kasnije su mu stigle druge instrukcije, kojima je traženo da on bude autor scenarija komemoracije srebreničkim žrtvama u zgradi Ambasade.

„U međuvremenu sam bio izložen prijetnjama i medijskom linču, a kad sam dobio i scenario od Vijeća bh. organizacija Australije, taj scenario sam proslijedio Ministarstvu inostranih poslova BiH i tražio zaštitu Ambasade od Savjeta ministara BiH, Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH“, rekao je Vuković.

On je rekao da je dužnost otpravnika poslova u petak predao Dinku Tomcu, te dodao da je od novog otpravnika i policijskih službenika savjetovan da bi bilo bolje da ne prisustvuje komemoraciji iz bezbjednosnih razloga, što je i učinio.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je da je bilo evidentno da protesti u zgradi Ambasade BiH u Australiji neće moći biti spriječeni.

„Više je nego evidentno da Ambasada prerasta u nešto drugo. Van ikakve je pameti da se Ambasada BiH daje na korišćenje nekoj nevladinoj organizaciji, a lično mislim da je ovim događajem počeo početak kraja zajedničke diplomatije BiH“, rekla je Babićeva.

Izvor lista tvrdi da se Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija te zemlje lažno predstavlja da okuplja sve tri etničke grupe i sve iseljenike iz BiH, te dodaje da podijeljenost dijaspore BiH u Australiji ne odgovara nikome.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version