SHARE

У згради Амбасаде БиХ у Канбери у Аустралији данас се окупило између 200 и 300 чланова невладине организације Вијеће босанскохерцеговачких организација Аустралије, који су протестовали против државе БиХ која није усвојила резолуцију о Сребреници, сазнају “Независне новине”.

Извор листа наводи да су демонстранти на кратко вријеме ушли у зграду Амбасаде и уписивали се у књигу жалости за сребреничке жртве, да је за вријеме протеста застава БиХ била спуштена на пола копља, а да је међу присутнима била и Сенада Софтић-Телаловић, предсједник Вијећа босанскохерцеговачких организација Аустралије.

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај 21. јуна је наложио да се зграда и особље Амбасаде БиХ у Аустралији дају на располагање за ове протесте, а раније је Вијеће босанскохерцеговачких организација Аустралије упутило захтјев Амбасади БиХ да се у тој згради одржи обиљежавање 15. годишњице страдања у Сребреници, којим ће се политичарима у БиХ послати порука да се резолуција о Сребреници мора усвојити.

Алкалај је инструкцију послао тадашњем отправнику послова Амбасаде Момчилу Вуковићу, а након што се Вуковић обратио за додатна објашњења, јер није разумио како ће дати зграду Амбасаде да се у њој протестује против државе БиХ, добио је одлуку о истеку мандата и рјешење о повратку у БиХ.

“Први допис је био прилично нејасан, јер је у њему писало да се и зграда Амбасаде и људски ресурси ставе на располагање, али није речено коме. Питао сам да ли се то односи на Вијеће бх. организација Аустралије, јер су то једино они званично тражили”, рекао је Вуковић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, касније су му стигле друге инструкције, којима је тражено да он буде аутор сценарија комеморације сребреничким жртвама у згради Амбасаде.

“У међувремену сам био изложен пријетњама и медијском линчу, а кад сам добио и сценарио од Вијећа бх. организација Аустралије, тај сценарио сам прослиједио Министарству иностраних послова БиХ и тражио заштиту Амбасаде од Савјета министара БиХ, Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова БиХ”, рекао је Вуковић.

Он је рекао да је дужност отправника послова у петак предао Динку Томцу, те додао да је од новог отправника и полицијских службеника савјетован да би било боље да не присуствује комеморацији из безбједносних разлога, што је и учинио.

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је да је било евидентно да протести у згради Амбасаде БиХ у Аустралији неће моћи бити спријечени.

“Више је него евидентно да Амбасада прераста у нешто друго. Ван икакве је памети да се Амбасада БиХ даје на коришћење некој невладиној организацији, а лично мислим да је овим догађајем почео почетак краја заједничке дипломатије БиХ”, рекла је Бабићева.

Извор листа тврди да се Вијеће босанскохерцеговачких организација те земље лажно представља да окупља све три етничке групе и све исељенике из БиХ, те додаје да подијељеност дијаспоре БиХ у Аустралији не одговара никоме.

SHARE

Оставите одговор