Пет америчких војника убијено је данас у одвојеним инцидентима у Авганистану, саопштио је НАТО. Тројица војника су погинула у источном Авганистану, а двојица на југу земље, наводи се у саопштењу Међународних снага за брзу асистенцију /ИСАФ/.

Још један амерички војник погинуо је данас несретним случајем од експлозије бомбе, рекао је званичник ИСАФ-а Франс пресу.

У саопштењу ИСАФ-а наводи се да су три војника погинула на истоку земље у нападу герилаца који су користили оружје малог калибра и ручно направљене бомбе, док су два војника погинула на југу земље у два напада импровизованим бомбама.

Данашњи биланс жртава највећи је у једном дану од 21. јуна када је погинуло 10 страних војника. У Авганистану су ове године погинула укупно 352 страна војника.

Амерички војници укључени су у велику операцију у провинцији Кунар, на источној граници Авганистана са Пакистаном.

САД са око 100 000 војника од 140 000 међународних снага у Авганистану подносе највећи терет све већег броја жртава. Ове године убијена су 224 америчка војника, а 1 171 од почетка рата 2001. године.

Само у јуну погинула су 102 страна војника што је мјесечни рекорд од почетка рата у овој земљи.

Импровизоване бомбе и мине су постале највећи убица у Авганистану, које талибани постављају са убитачном прецизношћи и акитивирају их даљинским системом, а понекад довољан притисак возила или људства у патроли.

Америчка влада у наредних неколико недјеља шаље опрему вриједну три милијарде долара за детекцију експлозивних средстава и посебно обучено особље да појача одбрану од јефтиних и лако направљених бомби и мина.

Ostavi poruku