Pet američkih vojnika ubijeno je danas u odvojenim incidentima u Avganistanu, saopštio je NATO. Trojica vojnika su poginula u istočnom Avganistanu, a dvojica na jugu zemlje, navodi se u saopštenju Međunarodnih snaga za brzu asistenciju /ISAF/.

Još jedan američki vojnik poginuo je danas nesretnim slučajem od eksplozije bombe, rekao je zvaničnik ISAF-a Frans presu.

U saopštenju ISAF-a navodi se da su tri vojnika poginula na istoku zemlje u napadu gerilaca koji su koristili oružje malog kalibra i ručno napravljene bombe, dok su dva vojnika poginula na jugu zemlje u dva napada improvizovanim bombama.

Današnji bilans žrtava najveći je u jednom danu od 21. juna kada je poginulo 10 stranih vojnika. U Avganistanu su ove godine poginula ukupno 352 strana vojnika.

Američki vojnici uključeni su u veliku operaciju u provinciji Kunar, na istočnoj granici Avganistana sa Pakistanom.

SAD sa oko 100 000 vojnika od 140 000 međunarodnih snaga u Avganistanu podnose najveći teret sve većeg broja žrtava. Ove godine ubijena su 224 američka vojnika, a 1 171 od početka rata 2001. godine.

Samo u junu poginula su 102 strana vojnika što je mjesečni rekord od početka rata u ovoj zemlji.

Improvizovane bombe i mine su postale najveći ubica u Avganistanu, koje talibani postavljaju sa ubitačnom preciznošći i akitiviraju ih daljinskim sistemom, a ponekad dovoljan pritisak vozila ili ljudstva u patroli.

Američka vlada u narednih nekoliko nedjelja šalje opremu vrijednu tri milijarde dolara za detekciju eksplozivnih sredstava i posebno obučeno osoblje da pojača odbranu od jeftinih i lako napravljenih bombi i mina.

Ostavi poruku