SHARE

У Пискавици код Бањалуке данас је, у организацији Одбора Владе Републике Српске (РС) за његовање традиције ослободилачких ратова, откривена спомен-биста некадашњем начелнику Главног штаба Војске РС генералу Момиру Талићу.

Спомен бисту генералу Талићу на платоу испред Православне цркве у Талићима открио је премијер РС Милорад Додик, а потом су је освештали свештеници бањалучке епархије. Унук покојног генерала Талић отворио је поред бисте спомен чесму.

Говорећи о историјској личности и значају генерала Талића за РС, Додик је рекао да је он дао немјерљив допринос за слободу српског народа и стварање РС.

“Одбрана Крајине је била од великог значаја за слободу српског народа и данашњи статус РС, а генерал Талић је тада био командант Првог крајишког корпуса ВРС који је био највећи по људству и који се са својим јединицама ангажовао широм РС”, истакао је премијер Додик.

Он је додао да је генерал Талић, као тадашњи начелник генералштаба ВРС, дао несумњив допринос да се институције РС премјесте у Бањалуку, тако што је дозволио да се тадашња зграда команде корпуса претвори у зграду Владе РС, која је сада бивша зграда Владе.

“Без премјештања Владе у Бањалуку не бих могли очувати овај капацитет РС и то је један од врло важних доприноса генерала Талића”, рекао је Додик.

Он је додао да је Влада РС пружила материјалну помоћ породици Талић ради подизања ове спомен бисте и асвалтирање пута до његовог гроба.

“Највећи допринос очувању лика и дјела генерала Талића је РС, која несумњиво данас стоји боље него икад, способна, самоодржива, политички и институционално стабилна”, истакао је Додик.

Он је рекао да је РС у Дејтону унијела свој субјективитет у БиХ којег је изградио наш народ и војсковође и истакао да се тај субјективитет мора поштовати и бранити у свакој ситуацији.

“РС је унијела свој субјективитет у БиХ и не може БиХ бити земља која ће нам наш субјективитет одузети. Нема БиХ без РС и оно што данас има БиХ мора бити мање, јер РС мора бити враћено све што јој је бесправно одузето политичким и правним насиљем међународне заједнице оличено у високом представнику”, нагласио је Додик.

Премијер Српске је поручио да никада неће одустати од тога да се РС у будућности врате изворна дејтонска овлашћења и да у том погледу има оно што је слово, а не дух Дејтонског споразума.

Бошко Клечевић, генерал ВРС у пензији и замјеник генерала Талића рекао је да генерал Талић није био само командант Првог крајишког корпуса ВРС, већ једне армије која је тада бројала више од 125 000 бораца и са којом је држао 68 одсто територије РС и ратни фронт од 1 260 километара.

Келечевић је изразио захвалност Влади РС, а посебно премијеру Додику који је помогао изградњу ове спомен бисте и који је једини од политичара РС имао храбрости да присутвује сахрани генерала Талића.

У име породице Талић, присутнима се обратио Бранислав Талић који се захвалио Влади РС и премијеру Додику на разумијевању за подизање ове спомен бисте, истичући да овај догађај показује да ће истина о генералу Талићу и његовој праведној борби за слободу српског народа и стварање РС наћи своје право мјесто.

Прије откривања спомен бисте, премијер Додик, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и чланови породице Талић положили су вијенац и цвијеће на гроб покојног генерала и прислужили свијеће.

Откривању бисте генерала Талића присусвовао је и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо, лидери Демократске партије /ДП/ и Српске радикалне странке /СРС/ Драган Чавић и Миланко Михајлица, те народни посланици из ове двије странке Ново Грујић, Бранислав Шкобо, те многобројни грађани Бањалуке и мјештани Пискавице.

Момир Талић рођен је 15. јула 1942. године у Пискавици. Као активни официр ступио је на службу у ЈНА 25. јула 1961. године са специјализацијом за оклопно механизоване јединице.

У чину пуковника 26. јула 1991. године именован је за начелника Штаба 5. корпуса ЈНА у Бањалуци, а командант тог корпуса, који је од избијања сукоба у Хрватској бранио српски народ у западној Славонији и Банији, постао је 19. марта 1992. године. У међувремену, унапријеђен је у чин генерал-мајора.

Формирањем Војске РС, генерал Талић постаје командант Првог Крајишког корпуса. У чин генерал-потпуковника унапређен је 31. децембра 1992. године, а у чин генерал-пуковника 27. јуна 1997. године. На дужност начелника Главног штаба ВРС ступио је 6. марта 1998. године.

Одликован је Оредном Немањића, највећим војним одликовањем РС уз посебно истицање за операцију “Коридор”, војну акцију којом је пробијен коридор кроз Посавину чиме је спојена Крајина са остатком РС и Србијом.

Хашки трибунал подигао је тајну оптужницу против генерала Талића у марту 1999. године. Ухапшен је у Аустрији 25. августа 1999. године док је као начелник Главног штаба ВРС боравио у Бечу на семинару као члан званичне делегације.

Због нарушеног здравственог стања, пуштен је да се брани са слободе. Преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 28. маја 2003. године.

SHARE

Оставите одговор