Генерални директор Електропривреде Републике Српске (ЕРС) Бранислава Милекић рекла је да је ова компанија за првих шест мјесеци ове године остварила производњу 3.450,79 гигавата електричне енергије, што је за 13 одсто више у односу на 2008. годину.

„На слободном тржишту продали смо 1.489 гигавата електричне енергије, што је за 42 одсто изнад годишњег плана и остварили смо по основу ове продаје приход од 95 милиона КМ“, рекла је Милекићева за сутрашње издање „Независних новина“.

Она је истакла да је ЕРС 2008. године остварила за 14 одсто већу производњу у односу на 2007., а 2009. за још 11 одсто више у односу на 2008. годину.

„Остварена производња електричне енергије у 2009. представља највећу производњу од оснивања ЕРС. Рудник угља Богутово Село у Угљевику лани је остварио по обиму другу производњу угља у својој 110-годишњој производњи“, рекла је Милекићева.

Она је додала да су за ЕРС најзначајнији пројекти на Горњој Дрини и то прије свега хидроелектране Бук Бијела и Фоча, јер су у те пројекте уложили значајна средства.

„За ове двије хидроелектране је урађено идејно рјешење и претходна студија оправданости“, рекла је Милекићева и додала да је у току процедура за избор пројектанта који ће радити идејни пројекат, чији се завршетак очекује почетком 2011. године, а до тада ће бити завршена и процедура одабира стратешког партнера.

Милекићева је рекла да се Стратегијом развоја енергетике РС предвиђа да се у периоду до 2030. године у електроенергетски сектор инвестира око осам милијарди, од чега до 2015. око четири милијарде.

„`Електропривреда` и РС немају довољна средства за реализацију тих инвестиција, али су ЕРС и његова зависна предузећа спремни да уђу у инвестиције које ће дјелимично финансирати из акумулиране добити, а највећим дијелом из кредита. Преферирамо модел стратешког партнерства с искусним компанијама у производњи и дистрибуцији електричне енергије које би оствариле већа директна улагања и које би биле спремне на подјелу пословног ризика између домаћег и страног инвеститора“, објаснила је Милекићева.

Коментаришући посљедице одлуке супервизора за Брчко Рафија Грегоријана у вези са снабдијевањем дитрикта Брчко струјом, Милекићева је рекла да су таклве одлуке биле непотребне, јер је ЕРС био спреман да настави са снабдијевањем електричном енергијом Брчког, као што је то чинио све до сада.

„Слажемо се да Брчко дистрикт треба да има ријешен статус у електроенергетском сектору, као квалификовани купац, односно да има слободан избор свог снабдјевача електричном енергијом. Измјенама Закона о електричној енергији из септембра 2009. створене су и законске претпоставке да ЕРС дугорочно снабдијева Брчко електричном енергијом на начин како је то и до сада чинила. Стога, није било потребе да се ово питање проблематизује и да усљед тога дође до подизања цијене електричне енергије у дистрикту. ЕРС сматра да није допринио томе“, поручила је Милекићева.

Говорећи о арбитражи са чешком компанијом ЧЕЗ, Милекићева је рекла да се тренутно расправљају приговори надлежности арбитраже у погледу Владе РС, као тужене стране, јер Влада није потписник Споразума о проведби, па по том основу не може бити ни тужена страна.

„Дат је одговор на захтјев ЧЕЗ-а да се покрене арбитражни поступак и уложен је поменути приговор ненадлежности. Рано је говорити о исходу овог арбитражног поступка мада је ЕРС убијеђен у повољан исход по њу. И поред тога ЕРС је увијек спреман на мирно рјешење спора, али само ако се уваже и њени интереси и ако пројекат има повољне економске ефекте за све стране“, рекла је Милекићева.

Ostavi poruku