Насловна Занимљивости Грузијка напунила 130 година?

Грузијка напунила 130 година?

0

Уколико се испостави да Грузијка Антиса Хвичева заиста има 130 година, далеко ће премашити садашњи рекорд који са 114 година држи Францускиња Ежени Бланшар.

Грузијске власти тврде да је једна жена из удаљеног планинског села јуче напунила 130 година, што је чини најстаријом особом на свету.

Службеник националне матичне службе Георгиј Меурнишвили каже да је Антиса Хвичева из западне Грузије рођена 8. јула 1880. године.

Меурнишвили је додао да се Хвичева, жена која сада живи са својим 40 година старим унуком у идиличној кући прекривеној виновом лозом, пензионисала 1965. у 85. години, а до тада је живела од брања чаја и кукуруза.

Представници власти Грузије, бивше совјетске републике, посетили су јуче Хвичеву у њеном селу Сачину и показали јој два документа из периода Совјетског Савеза у којима се помиње исти датум рођења као и у њеној крштеници, која је изгубљена. Комшије, пријатељи и потомци такође тврде исто што и службеници из Тбилисија.

Бистрог ума и у 130-тој

„Одувек сам била здрава и целог живота сам радила – у кући и на фарми“, тихо је рекла госпођа Хвичева, а преводилац којег су ангажовали преводио, пошто Антиса никада није ишла у школу па није научила грузијски. Она говори локалним мингрелијским језиком.

„Бака је још увек оштроумна и није изгубила способност рационалног размишљања“, каже унука Шорена која живи у оближњем селу.

Једино што не може више да плете, јер су јој се прсти деформисали од старости. А то је највише волела.

Иако тешко хода и већи део дана у последњих седам година проводи у кревету, Антиса без ичије помоћи отхрамље напоље из куће и прошета по дворишту. Не жели било коме да буде на терету, истиче њен син Михаил.

Према подацима Геронтолошке истраживачке групе, званично најстарија особа на свету је 114-годишња Ежени Бланшар са острва Светог Бартоломеја које припада Француској.

Ова група ће размотрити тврдње о старости Хвичеве.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version