Naslovna Vijesti Gruzijka napunila 130 godina?

Gruzijka napunila 130 godina?

0

Ukoliko se ispostavi da Gruzijka Antisa Hvičeva zaista ima 130 godina, daleko će premašiti sadašnji rekord koji sa 114 godina drži Francuskinja Eženi Blanšar.

Gruzijske vlasti tvrde da je jedna žena iz udaljenog planinskog sela juče napunila 130 godina, što je čini najstarijom osobom na svetu.

Službenik nacionalne matične službe Georgij Meurnišvili kaže da je Antisa Hvičeva iz zapadne Gruzije rođena 8. jula 1880. godine.

Meurnišvili je dodao da se Hvičeva, žena koja sada živi sa svojim 40 godina starim unukom u idiličnoj kući prekrivenoj vinovom lozom, penzionisala 1965. u 85. godini, a do tada je živela od branja čaja i kukuruza.

Predstavnici vlasti Gruzije, bivše sovjetske republike, posetili su juče Hvičevu u njenom selu Sačinu i pokazali joj dva dokumenta iz perioda Sovjetskog Saveza u kojima se pominje isti datum rođenja kao i u njenoj krštenici, koja je izgubljena. Komšije, prijatelji i potomci takođe tvrde isto što i službenici iz Tbilisija.

Bistrog uma i u 130-toj

„Oduvek sam bila zdrava i celog života sam radila – u kući i na farmi“, tiho je rekla gospođa Hvičeva, a prevodilac kojeg su angažovali prevodio, pošto Antisa nikada nije išla u školu pa nije naučila gruzijski. Ona govori lokalnim mingrelijskim jezikom.

„Baka je još uvek oštroumna i nije izgubila sposobnost racionalnog razmišljanja“, kaže unuka Šorena koja živi u obližnjem selu.

Jedino što ne može više da plete, jer su joj se prsti deformisali od starosti. A to je najviše volela.

Iako teško hoda i veći deo dana u poslednjih sedam godina provodi u krevetu, Antisa bez ičije pomoći othramlje napolje iz kuće i prošeta po dvorištu. Ne želi bilo kome da bude na teretu, ističe njen sin Mihail.

Prema podacima Gerontološke istraživačke grupe, zvanično najstarija osoba na svetu je 114-godišnja Eženi Blanšar sa ostrva Svetog Bartolomeja koje pripada Francuskoj.

Ova grupa će razmotriti tvrdnje o starosti Hvičeve.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version