Broj poginulih u samoubilačkom napadu u pakistanskom pograničnom regionu popeo se na 102.  Pakistanska grupa Tehrik-e-Taliban /TTP/ ili Talibanski pokret talibana preuzeo je odgovornost za jučerašnji napad u mjestu Mohmand, u region Paštun na sjeverozapadu Pakistana, na granici sa Avganistanom.

Među poginulima je i petoro djece uzrasta od pet do 10 godina, kao i nekoliko žena.

„Pronašli smo više tijela kada smo počeli da raščišćavamo ruševine prodavnica koje su sravnjene sa zemljom usljed eksplozije“, rekao je Rasul Kan, lokalni zvaničnik ispred čije kancelarije je napadač aktivirao eksploziv.

On je rekao da cilj napada nije jasan, ali da bi mogao da bude lokalna administracija ili članovi grupe plemenskih vođa kojima je povjereno da pregovaraju o miru sa talibanima i koji se često petkom sastaju u njegovoj kancelariji.

Agencije su prethodno javile da je u napadu poginulo najmanje 68 ljudi, kada je napadač na motociklu digao sebe u vazduh, ispred lokalne vladine kancelarije u selu Jakagund, u oblasti Mohmand, paštunskoj plemenskoj zoni blizu granice s Avganistanom, gdje je pakistanska vojska posljednjih nedjelja pokrenula akciju protiv talibanskih ekstremista.

U eksploziji je uništeno ili oštećeno oko 70-80 radnji, nekoliko vozila, kancelarija lokalne vlasti, a oštećena je i zgrada zatvora, odakle je najvjerovatnije pobjeglo 28 osuđenika.

Ovaj napad ukazuje da su talibanski ekstremisti i dalje jaki u pakistanskoj plemenskoj oblasti kod granice sa Avganistanom, uprkos pakistanskim vojnim ofanzivama i da odatle pokreću prekogranične akcije na međunarodne snage u susjednom Avganistanu.

Jučerašnji napad je najsmrtonosniji u Pakistanu od kada je u oktobru prošle godine u napadu na pijaci u Pešavaru ubijeno 105 lica.

Ostavi poruku