Број погинулих у самоубилачком нападу у пакистанском пограничном региону попео се на 102.  Пакистанска група Техрик-е-Талибан /ТТП/ или Талибански покрет талибана преузео је одговорност за јучерашњи напад у мјесту Мохманд, у регион Паштун на сјеверозападу Пакистана, на граници са Авганистаном.

Међу погинулима је и петоро дјеце узраста од пет до 10 година, као и неколико жена.

„Пронашли смо више тијела када смо почели да рашчишћавамо рушевине продавница које су сравњене са земљом усљед експлозије“, рекао је Расул Кан, локални званичник испред чије канцеларије је нападач активирао експлозив.

Он је рекао да циљ напада није јасан, али да би могао да буде локална администрација или чланови групе племенских вођа којима је повјерено да преговарају о миру са талибанима и који се често петком састају у његовој канцеларији.

Агенције су претходно јавиле да је у нападу погинуло најмање 68 људи, када је нападач на мотоциклу дигао себе у ваздух, испред локалне владине канцеларије у селу Јакагунд, у области Мохманд, паштунској племенској зони близу границе с Авганистаном, гдје је пакистанска војска посљедњих недјеља покренула акцију против талибанских екстремиста.

У експлозији је уништено или оштећено око 70-80 радњи, неколико возила, канцеларија локалне власти, а оштећена је и зграда затвора, одакле је највјероватније побјегло 28 осуђеника.

Овај напад указује да су талибански екстремисти и даље јаки у пакистанској племенској области код границе са Авганистаном, упркос пакистанским војним офанзивама и да одатле покрећу прекограничне акције на међународне снаге у сусједном Авганистану.

Јучерашњи напад је најсмртоноснији у Пакистану од када је у октобру прошле године у нападу на пијаци у Пешавару убијено 105 лица.

Ostavi poruku