SHARE

Епископ аустралијски и новозеландски Иринеј истакао је у писму упућеном највишим званичницима БиХ, поводом најава да у Амбасади БиХ у Канбери буде одржан комеморативни скуп за бошњачке жртве страдале у Сребреници, да је недопустиво представљање става једне етничке групе или организације као става државе или свих народа у БиХ.

У отвореном писму се наводи да такав чин представља грубо кршење свих демократских принципа који су прихваћени у цијелом цивилизованом свијету, као и Устава БиХ, а директно угрожава егзистенцију српског народа, објављено је на сајту СПЦ-а.

“Верујемо да неће доћи до злоупотребе званичних институција БиХ у корист само једне организације, као ни до ниподаштавања улоге и конститутивности осталих народа”, наводи се у писму епископа Иринеја упућеном предсједавајућем Савјета министара БиХ Николи Шпирићу, Предсједништву БиХ и члану Предсједништва Небојши Радмановићу.

Епископ Иринеј навео је у писму поводом дјеловања Вијећа бх организација у Аустралији да је у овом случају у питању ниподаштавање не само улоге и уставне конститутивности, него и присуства других народа у БиХ.

“Најновија, као и безброј претходних дешавања поново показују да се фаворизовује само један народ БиХ који претендује на то да само за себе узме пуну државотворност. Управо је ово разлог нашег обраћања јер је у овом случају у питању ниподаштавање не само улоге и уставне конститутивности, него и присуства других народа у БиХ, при чему смо као духовни пастир Срба у Аустралији позвани да штитимо њихове интересе”, наводи се у писму.

Епископ Иринеј нагласио је да недавна дешавања око организовања обиљежавања 11. јула, сјећања на трагичне догађаје у Сребреници, о томе свједоче на најбољи начин.

“С тим у вези желимо дати подршку свим факторима у БиХ и у иностранству који се труде да очувају равноправност свих конститутивних народа у држави. Представљање става једне етничке групе или чак једне организације (као што је нпр. Вијеће бх организација у Аустралији) као става државе, једног народа или свих народа у БиХ је недопустиво”, напомиње се у писму.

Невладина организација Вијеће бх организација Аустралије најавила је да ће 11. јула у Амбасади БиХ у Канбери одржати комеморативни скуп за жртве Сребренице, уз вјерски обред.

SHARE

Оставите одговор