Episkop australijski i novozelandski Irinej istakao je u pismu upućenom najvišim zvaničnicima BiH, povodom najava da u Ambasadi BiH u Kanberi bude održan komemorativni skup za bošnjačke žrtve stradale u Srebrenici, da je nedopustivo predstavljanje stava jedne etničke grupe ili organizacije kao stava države ili svih naroda u BiH.

U otvorenom pismu se navodi da takav čin predstavlja grubo kršenje svih demokratskih principa koji su prihvaćeni u cijelom civilizovanom svijetu, kao i Ustava BiH, a direktno ugrožava egzistenciju srpskog naroda, objavljeno je na sajtu SPC-a.

“Verujemo da neće doći do zloupotrebe zvaničnih institucija BiH u korist samo jedne organizacije, kao ni do nipodaštavanja uloge i konstitutivnosti ostalih naroda”, navodi se u pismu episkopa Irineja upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću, Predsjedništvu BiH i članu Predsjedništva Nebojši Radmanoviću.

Episkop Irinej naveo je u pismu povodom djelovanja Vijeća bh organizacija u Australiji da je u ovom slučaju u pitanju nipodaštavanje ne samo uloge i ustavne konstitutivnosti, nego i prisustva drugih naroda u BiH.

“Najnovija, kao i bezbroj prethodnih dešavanja ponovo pokazuju da se favorizovuje samo jedan narod BiH koji pretenduje na to da samo za sebe uzme punu državotvornost. Upravo je ovo razlog našeg obraćanja jer je u ovom slučaju u pitanju nipodaštavanje ne samo uloge i ustavne konstitutivnosti, nego i prisustva drugih naroda u BiH, pri čemu smo kao duhovni pastir Srba u Australiji pozvani da štitimo njihove interese”, navodi se u pismu.

Episkop Irinej naglasio je da nedavna dešavanja oko organizovanja obilježavanja 11. jula, sjećanja na tragične događaje u Srebrenici, o tome svjedoče na najbolji način.

“S tim u vezi želimo dati podršku svim faktorima u BiH i u inostranstvu koji se trude da očuvaju ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u državi. Predstavljanje stava jedne etničke grupe ili čak jedne organizacije (kao što je npr. Vijeće bh organizacija u Australiji) kao stava države, jednog naroda ili svih naroda u BiH je nedopustivo”, napominje se u pismu.

Nevladina organizacija Vijeće bh organizacija Australije najavila je da će 11. jula u Ambasadi BiH u Kanberi održati komemorativni skup za žrtve Srebrenice, uz vjerski obred.

Ostavi poruku