SHARE

Посмртни остаци 19 српских цивила, који су 1991. нестали на подручју Пакрачке Пољане, и једног припадника Српске војске Крајине /СВК/, који је исте године погунуо у општини Пакрац, ексхумирани су на провославном гробљу у Кукуњевцу код Липика. На православном гробљу у Кукуњевцу јуче је ексхумирано 12 посмртних остатака српских цивилних жртва које су 1991. године нестале у Пакрачкој Пољани.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милан Богданић Срни је након дводневне ексхумације, која је завршена данас, рекао да је српски војник 1991. године био сахрањен на гробљу у Пакрацу у туђу гробницу.

Он је додао да су након тога власници затражили да гробница буде очишћена, па је 2004. године тијело српског војника извађено и сахрањено на православно гробље у Кукуњевац.

Богданић каже да ће процес ексхумација 128 жртава српске националности у западној Славонији на подручју Окучана бити настављен крајем септембра, због санитарних услова и предстојећих годишњих одмора.

Ексхумација, која је обављена по наредби Суда у Славонској Пожеги, присуствовали су и представници хрватске Канцеларије за заробљена и нестала лица и Комисије за нестала лица Србије.

Хрватска Влада је у новембру 1995. године из гробница у Пакрачкој Пољани ексхумирала и обавила обдукцију, а затим без идентификације на православном гробљу у Кукуњевцу сахранила 19 тијела Срба које је 1993. године ексхумирала Комисија УН.

Комисија УН, која је у новембру 1993. године ексхумирала тијела, детаљно је обрадила налазе и сахранила их на мјесту гдје су нађена и о томе је сачинила извјештај у коме сугерише да је ријеч о Србима које су у Пакрачкој Пољани убили припадници Хрватске војске.

Шеф Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац потврдио је јуче Срни да “Веритас” располаже подацима да је око 300 Срба нестало у Пакрачкој Пољани, док за 60 Срба, на основу исказа свједока, имају тачне податке да су били на том подручју и нестали.

Штрбац је рекао да су од 19 српских цивила које су припадници Хрватске војске покопали у Пакрачкој Пољани 16 мушкарци и три жене којима су руке биле везане жицом на леђима.

SHARE

Оставите одговор