Posmrtni ostaci 19 srpskih civila, koji su 1991. nestali na području Pakračke Poljane, i jednog pripadnika Srpske vojske Krajine /SVK/, koji je iste godine pogunuo u opštini Pakrac, ekshumirani su na provoslavnom groblju u Kukunjevcu kod Lipika. Na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu juče je ekshumirano 12 posmrtnih ostataka srpskih civilnih žrtva koje su 1991. godine nestale u Pakračkoj Poljani.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milan Bogdanić Srni je nakon dvodnevne ekshumacije, koja je završena danas, rekao da je srpski vojnik 1991. godine bio sahranjen na groblju u Pakracu u tuđu grobnicu.

On je dodao da su nakon toga vlasnici zatražili da grobnica bude očišćena, pa je 2004. godine tijelo srpskog vojnika izvađeno i sahranjeno na pravoslavno groblje u Kukunjevac.

Bogdanić kaže da će proces ekshumacija 128 žrtava srpske nacionalnosti u zapadnoj Slavoniji na području Okučana biti nastavljen krajem septembra, zbog sanitarnih uslova i predstojećih godišnjih odmora.

Ekshumacija, koja je obavljena po naredbi Suda u Slavonskoj Požegi, prisustvovali su i predstavnici hrvatske Kancelarije za zarobljena i nestala lica i Komisije za nestala lica Srbije.

Hrvatska Vlada je u novembru 1995. godine iz grobnica u Pakračkoj Poljani ekshumirala i obavila obdukciju, a zatim bez identifikacije na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu sahranila 19 tijela Srba koje je 1993. godine ekshumirala Komisija UN.

Komisija UN, koja je u novembru 1993. godine ekshumirala tijela, detaljno je obradila nalaze i sahranila ih na mjestu gdje su nađena i o tome je sačinila izvještaj u kome sugeriše da je riječ o Srbima koje su u Pakračkoj Poljani ubili pripadnici Hrvatske vojske.

Šef Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac potvrdio je juče Srni da „Veritas“ raspolaže podacima da je oko 300 Srba nestalo u Pakračkoj Poljani, dok za 60 Srba, na osnovu iskaza svjedoka, imaju tačne podatke da su bili na tom području i nestali.

Štrbac je rekao da su od 19 srpskih civila koje su pripadnici Hrvatske vojske pokopali u Pakračkoj Poljani 16 muškarci i tri žene kojima su ruke bile vezane žicom na leđima.

Ostavi poruku