U napadu bombaša samoubice ispred kancelarije lokalnog zvaničnika na severozapadu Pakistana, danas je ubijeno najmanje 48 ljudi a oko 80 ranjeno, saopštile su vlasti.Napadač na motociklu digao je sebe u vazduh ispred lokalne vladine kancelarije u selu Jakagund u oblasti Mohmand, paštunskoj plemenskoj zoni blizu granice s Avganistanom, gde je pakistanska vojska poslednjih nedelja pokrenula akciju protiv talibanskih ekstremista.

U eksploziji je uništeno ili oštećeno oko 70-80 radnji, nekoliko vozila, kancelarija lokalne vlasti, a oštećena je i zgrada zatvora, odakle je najverovatnije pobeglo 28 osudjenika, javio je AP.

Bombaš samoubica je bio na motociklu i pokušao je da udje u kancelariju upravnika plemenske oblasti Mohmand Rasula Kana, koji u trenutku napada nije bio u kancelariji. Pošto je zaustavljen na ulazu,  napadač je aktivirao eksploziv, rekao je predstavnik vlade Meradž Din.

Din je kazao da je u napadu poginulo 48, a drugi zvaničnici rekli su da je ranjeno najmanje 80 ljudi.

Današnji napad ukazuje da su talibanski ekstremisti i dalje jaki u pakistanskoj plemenskoj oblasti kod granice sa Avganistanom, uprkos pakistanskim vojnim ofanzivama i da odatle pokreću prekogranične akcije na medjunarodne snage u susednom Avganistanu, navodi američka agencija.

Ostavi poruku