SHARE

Размена шпијуна измедју Русије и САД, по свој прилици обављена је данас на аеродрому у Бечу подаље од очију јавности на делу који је још у изградњи.Све је дешавало као у америчким шпијунским филмовима.

Око 11.15 часова на аеродром Швехат слетели су један мањи руски војни авион и један амерички чартер авион „Визион ерлајнс-а”, који су по свему судећи превозили шпијуне за размену.

Сама размена шпијуна извршена је потом једним црним комбијем на аеродромском  терминалу који се још увек налази у фази изградње.

Највероватније шпијуни су из два авиона пребачени преко терминала уз помоћ црног транспортера у коме се није дало видети кога је превозио.

Аустријске власти нису наводно биле умешане у ову акцију. Портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Рудолф Голија нагласио се да се не ради о „ствари Аустрије” те да због тога ове вести не може нити да демантује, нити да потрвди.

Такодје ни портпарол аеродрома Швехат није желео да да информације о размени шпијуна, указујући да би требало питати Министарства унутрашњих и спољних послова Аустрије, чији су портпароли преусмерили питање на аеродром.

Иначе према процедури за размену агената у акцији су морали да учествују представници званичне Аустрије.

Наиме, представници званичног Беча, како налаже процедура, морали су да, пошто је Аустрија неутрална земља,  питају агенте који се размењују, да ли је размена на добровољној основи. Тек када се та дипломатска процедура оконча добија се зелено светло за наставак путовања страних шпијуна.

SHARE

Оставите одговор