Naslovna Bosna i Hercegovina Razmatraju se kontramjere prema izvoznicima iz BiH

Razmatraju se kontramjere prema izvoznicima iz BiH

0
Evropska komisija obavijestila je predstavnike svih 27 država članica EU da je BiH ozbiljno prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /ŠP/ neusvajanjem zakona o državnoj pomoći. Radna grupa za Balkan pri Savjetu EU juče je u sjedištu EU u Briselu razmatrala novonastalu situaciju, nakon što su predstavnici Komisije detaljno obrazložili da je BiH prekršila Sporazum.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, današnji „Dnevni avaz“ navodi da je neispunjavanje ove obaveze izazvalo razočarenje, jer je riječ o vrlo osjetljivoj materiji, koja se tiče osnovnih načela EU.

„Avazov“ izvor iz Brisela tvrdi da ovo nije samo političko pitanje – kao što je ustavna reforma.

„Ovo je ozbiljna situacija koja će, ako brzo ne bude riješena, skoro sigurno izazvati reagovanje država članica EU. Treba svima u BiH biti jasno da komapnije iz EU, koje su ovim oštećene i dovedene u podređeni položaj u odnosu na firme iz BiH koje izvoze u EU, neće dozvoliti da njihove vlade ostanu bez reagovanja, makar to morale ispostaviti i pravnim putem“, tvrdi izvor iz Brisela.

Nije isključena mogućnost da neke od država EU, iako će se vjerovatno čekati reagovanja Evropske komisije, same preduzmu kontramjere prema BiH i počnu ograničavati uvoz iz BiH.

„Kada jednostrano prekršite ŠP, ne možete očekivati da druga strana, koja vam je godinama izlazila u susret i imala blagonaklon odnos i upozoravala vas, ostati bez reagovanja. Još neko veoma kratko vrijeme Komisija će sačekati i konsultacijama pokušati da utiče na vlasti u BiH da donesu taj zakon i uspostave agenciju. Ako toga ne bude, sankcije su izvjesne“, poručju iz Brisela.

Ovakav razvoj situacije sigurno će uticati i na početak primjene kompletnog ŠP-a, koji slijedi nakon što ga ratifikuju sve zemlje članice.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version